Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dopningsanklagad japan: "Jag är chockad"

Redan den femte tävlingsdagen kom OS första dopningsfall. Ett test visar spår av den förbjudna substansen acetazolamid hos Kei Saito men den japanske skridskoåkaren slår ifrån sig. "Jag är chockad av det här eftersom jag aldrig försökt dopa mig", säger han i ett uttalande.

En japansk short track-åkare har fastnat i en dopningskontroll. Personerna på bilden har inget med händelsen att göra.Bild: Julie Jacobson/TT
Saito, 21, var uttagen som reserv och med förhoppningar om att få starta i short track, men efter dopningsavslöjandet kastas han omedelbart ut från Pyeongchang.
Han fastnade i ett så kallat out of competition-test redan innan OS-tävlingarna, med acetazolamid i kroppen, ett medel som används för att dölja andra dopningspreparat.
Enligt ett uttalande från idrottens skiljedomstol Cas har Saito lämnat OS-byn frivilligt och stängs av från OS och andra tävlingar i väntan på en fullständig utredning.
Saito anser sig oskyldig och säger följande i ett uttalande:
"Jag är uppfostrad med anti-dopning. Jag har aldrig tagit någon steroid så det finns ingen anledning för mig att försöka dölja den och jag har aldrig behövt gå ned i vikt genom att använda den här medicinen. Jag vill bevisa att jag är oskyldig, men jag vill inte att det ska drabba mitt förbund. Därför accepterar jag beslutet."
Saito var med i Japans 3 000-meterslag som slutade trea på junior-VM 2013 och 2014.
Japans olympiska kommitté kommer att hålla en presskonferens senare under dagen.
Det är ovanligt att japanska idrottare åker dit för dopning och det här är det första japanska fallet hittills i ett vinterspel.
Nyligen skakades emellertid landet av en dopningsskandal av ett udda och elakt slag. Sprintkanotisten Yasuhiro Suzuki erkände att han spetsat en konkurrents vattenflaska med anabola steroider, allt för att bli av med honom i kampen om en plats i sommar-OS på hemmaplan 2020.
Suzuki stängdes av i åtta år, men riskerar livstids avstängning av det japanska kanotförbundet.
Gå till toppen