Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Fotbollsfeber i kylan inför Arsenals besök

Graham Potter har gett Östersund ett fotbollslag att älska. Nu väntar succéklubbens största ögonblick hittills – hemma mot Arsenal.
– Folk pratar om matchen hela tiden och arenan kunde ha varit utsåld flera gånger om, säger ÖFK-tränaren.

Graham Potter och Östersund ställs mot Arsenal på torsdag kväll. Arkivbild.Bild: Adam Ihse/TT
Termometern i Östersund visar minusgrader, men i staden råder fotbollsfeber. Efter att ha tagit sig förbi möten med Galatasaray, Athletic Bilbao och Hertha Berlin väntar nu ännu högre dignitet på motståndet.
Självaste Arsenal kommer till Jämtkraft arena för att spela sextondelsfinal i Europa League.
– Det blir ett speciellt ögonblick. Människor har köat i kylan klockan 5 på morgonen och pratar om hur glada de är över att ha en biljett. Jag är väldigt stolt över klubben och det här är resultatet av vårt fantastiska 2017, säger Graham Potter inför finbesöket.
Det har gått snart sju år sedan engelsmannen inledde tränarkarriären i Östersunds FK. Klubben var på dekis, nyss nedflyttad till division 2 och hemmapremiären spelades mot Umedalens IF. Potter minns att det kändes som att hälften av åskådarna hoppades att ÖFK skulle få stryk.
– Det var lite så. Det fanns ingen supporterkultur, det var mer "folk från stan som kollade lite på fotboll". Och det fanns lite negativitet runt laget efter att det hade åkt ur, säger han.
I stort sett allt har alltså förändrats under åren med Graham Potter vid rodret. Om nästa kapitel i ÖFK-sagan ska handla om en seger mot Arsenal krävs det att i stort sett allt klaffar.
– Vi måste spela näst intill perfekt för att vinna. Dessutom kan vi behöva lite tur och att motståndarna inte har sin bästa dag, säger Potter i sin analys av chanserna till en ny skräll.
Samtidigt konstaterar han att Londonlaget – sexa i Premier League och förlorare i helgens derby mot Tottenham – inte gör sin bästa säsong.
– De har varit väldigt, väldigt starka i vissa matcher, men har väl inte haft den jämnhet som de vill ha för att vara med i toppen av ligan, säger Potter.
Östersund genrepade å sin sida med att slå Trelleborg med 3–0 och är mitt i den allsvenska försäsongen.
– Det är den stora utmaningen, men i livet kommer möjligheterna när de kommer. Det är ingen idealisk tajming, men det är inte mycket att göra åt det. Vi är redo.
Arsenal tränar på hemmaplan på onsdagsförmiddagen innan laget reser till Östersund. Någon träning på matcharenans konstgräs är inte inplanerad – och till avspark på torsdag kväll är klassisk jämtländskt februariväder utlovat. Det vill säga minusgrader, starka vindar och kanske också lite snö.
– Alla lag vill få ut det mesta av sin hemmamiljö, men Arsenal har ett topplag med toppspelare och är vana att anpassa sig. Man kan inte förlita sig på snö för att slå Arsenal, utan det viktiga är att vi spelar bra.
Fakta

Östersund i Europa League

Kvalomgång 2: Östersund–Galatasaray 2–0, Galatasaray–Östersund 1–1.

Kvalomgång 3: Östersund–Fola Esch 1–0, Fola Esch–Östersund 1–2.

Playoff: Paok Thessaloniki–Östersund 3–1, Östersund–Paok Thessaloniki 2–0.

Gruppspel: Zorja Luhansk–Östersund 0–2, Östersund–Hertha Berlin 1–0, Östersund–Athletic Bilbao 2–2, Athletic Bilbao–Östersund 1–0, Östersund–Zorja Luhansk 2–0, Hertha Berlin–Östersund 1–1.

Läs alla artiklar om: Fotboll: Europa League 2017/18
Gå till toppen