Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ishockey

Neutrala ryssar känner pressen

De får inte spela i sina vanliga landslagströjor och kallas under OS för OAR. Men en sak är som vanligt för de ryska hockeyspelarna – förväntningarna hemifrån. – Det är alltid press på det ryska laget, vi får hoppas att det går bättre än senast, säger Ilja Kovaltjuk.

Ilja Kovaltjuk under OAR:s träning inför OS-premiären.Bild: Julio Cortez/AP/TT
OAR går in i herrarnas hockeyturnering, start mot Slovakien på onsdagen, som stor favorit.
Senast, på hemmaplan i Sotji, föll ett favorittyngt Ryssland redan i kvartsfinalen mot Finland.
Det är också spelen för fyra år sedan som ligger bakom att Ryssland inte får tävla som nation i Sydkorea. Det statsunderstödda och utstuderade dopningsfusket som rullats upp gör att de ryska idrottarna tävlar under neutral flagg som OAR, olympiska aktiva från Ryssland.
Lagkaptenen och veteranen Pavel Datsiuk – som precis som Kovaltjuk gör sitt femte OS – sade nyligen, enligt det ryska ishockeyförbundets hemsida:
– Det har varit skandaler. Den här turneringen kommer att bli ihågkommen för dem. Jag hoppas den kommer att bli speciell av en annan anledning.
Ryssarna har inte tagit hem hockeyguldet sedan 1992, då laget också tävlade under en annan nationsbeteckning. Den gången hade Sovjetunionen fallit och det som fanns kvar tävlade som OSS, Oberoende staters samvälde.
Trots att det är avsaknaden av NHL-spelare som gör OAR till storfavorit nu saknar Kovaltjuk stjärnkamrater som Alexander Ovetjkin, Jevgenij Malkin och Nikita Kutjerov.
– Det är tråkigt att NHL-spelarna inte är här, de saknas. I OS borde de bästa vara med eftersom det är en sån stor turnering. Vi har ett fantastiskt lag med mycket talang, men det finns fem eller sex lag på samma nivå med många talanger som kommer att bli framtida NHL-spelare, säger han enligt Reuters.
Fakta

Rysslands OS-placeringar

Så här har det gått för det ryska herrlandslaget i ishockey sedan guldet 1992:

2014: 5.

2010: 6.

2006: 4.

2002: Brons.

1998: Silver.

1994: 4.

Fakta

Gruppindelningen i OS

Grupp A: Kanada, Tjeckien, Schweiz, Sydkorea.

Grupp B: OAR, USA, Slovakien, Slovenien.

Grupp C: Sverige, Finland, Tyskland, Norge.

De tre gruppsegrarna samt bästa tvåan går direkt till kvartsfinal. Övriga lag går till kvartsfinalkval.

Läs alla artiklar om: Vinter-OS 2018: Ishockey
Gå till toppen