Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny bok ska få män att prata efter metoo

Efter höstens metoo-upprop vill stiftelsen Make Equal ta nästa steg genom att få män att tala med varandra om sex, känslor och relationer. I mars kommer en bok och en podd där tips blandas med personliga berättelser.

Ida Östensson, grundare till stiftelsen Make Equal, och författaren Thor Rutgersson hoppas att den nya boken ska få män att diskutera och förändra mansbilden.Bild: Kristina Wicksell
Om ingen dömde dig, vad skulle du då vilja prata om? Den frågan ställde Make Equal i en enkät som män fick svara på. Och responsen var överväldigande.
– Vi fick en mängd hjärtskärande historier om ensamhet, osäkerheter, om ångest och känslan av att inte räcka till och inte kunna leva upp till mansbilden, berättar Ida Östensson, grundare till Make Equal.
19 mars lanseras boken "Allt vi inte pratar om"., som även släpps som podd. Den bygger till stor del på det material som har skickats in. Förutom personliga berättelser finns här även tips på hur män kan bidra till att skapa en samtyckeskultur, även det baseras mestadels på enkätsvaren. Detta varvas med intervjuer där både kända och okända män bland annat talar om mansrollen.
Med i projektet finns också författaren Thor Rutgersson. Han kontaktade Ida Östensson 2016, då Make Equal genom hashtaggen #killmiddag uppmanade män att samlas och prata om mansrollen efter alla rapporter om omfattande trakasserier och övergrepp på musikfestivaler.
Thor Rutgersson märkte själv att det var svårt att få i gång samtal om män och manlighet när han försökte. Det var först när han berättade om att han i tonåren vid några tillfällen hade tryckt sig mot tjejer på konserter som det började hända något.
– Då hörde jag av mig till Ida och sade: Kan vi inte göra någonting så att det blir lättare för andra? Tanken var att hitta män, både kända och okända, som kunde tala om de här frågorna.
Nu hoppas båda två att projektet kommer att bidra till att bredda jämställdhetsarbetet.
– Framförallt vill vi bidra till att det här samtalet som har startat fortsätter och fördjupas, att fler anordnar killmiddagar, att fler pratar med manliga vänner och kollegor på olika sätt och att det blir lättare att ta det steget, säger Rutgersson.
Fakta

Böcker om metoo

I Sverige har två böcker om metoo släppts sedan tidigare: "#metoo, 100 berättelser och 10 frågor som behöver besvaras" samt "me too, så går vi vidare".

"Allt vi inte pratar om" ges 19 mars och kommer senare även att släppas som ljudbok. Boken är ett samarbete mellan Make Equal, Studiefrämjandet, IOGT-NTO och Bonnier Bookery.

Gå till toppen