Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Polisen knackar dörr för att förebygga inbrott

I Lomma och Bjärred jobbar polis och kommun tillsammans med en ny strategi för att komma åt bostadsinbrotten. Genom att ge sig ut i utsatta bostadsområden och knacka dörr sprider man information om förebyggande åtgärder.

Flera Bjärredsbor trotsade kylan och kom och pratade med kommunpolis Håkan Persson och säkerhetschef Anders Åkesson om hur man kan minska risken för att drabbas av inbrott.Bild: Johanna M Karlsson
Vinden blåste isande kall runt polisens husbil som parkerats på en villagata i Bjärred. Kommunens trygghetsvärdar och en polisvolontär gav sig av för att knacka på så många dörrar som möjligt. De informerade boende i grannskapet om att kommunpolis Håkan Persson och kommunens säkerhetschef Anders Åkesson fanns på plats för att diskutera grannsamverkan och märk-DNA.
– Vi ser att de flesta av inbrotten sker utanför de områden som har grannsamverkan. Därför är vi ute på plats och informerar om det, säger Håkan Persson.
Metoden, att åka ut och knacka dörr, ge en kort information och sedan välkomna folk att komma bort för att prata med polisen, är en helt ny idé och kallas ”Lommamodellen”. Hittills i år har man varit ute i tre olika områden, två i Lomma och ett i Bjärred. Fler tillfällen planeras redan under våren och hösten – arbetssättet har visat sig vara framgångsrikt. I alla fall vad gäller att väcka intresse kring grannsamverkan.
– Inbrotten har minskat ganska kraftigt de senaste åren, men rädslan för inbrott finns fortfarande kvar. Det ser vi i våra trygghetsmätningar. Det här arbetet handlar också om att bemöta den rädslan, säger Håkan Persson.
Läs mer: Antalet anmälda brott i Lomma fortsätter att minska
Håkan Persson har under de senaste månaderna varit ute och pratat med kommuninvånare om bostadsinbrott vid flera tillfällen. Kristoffer Berg var en av de Bjärredsbor som slöt upp vid polisens husbil för att få mer information.Bild: Johanna M Karlsson
Under veckans informationstillfälle i Bjärred kom en strid ström av grannar som undrade hur de kan skydda sig.
– Jag har själv haft inbrott och tar man sådana här initiativ är jag gärna med och hjälper till, säger Kristoffer Berg.
För att en grannsamverkan ska komma igång behövs att ett antal grannar går samman, det finns ingen minimum- eller maxgräns för hur många. Tillsammans ska man utse en kontaktperson som kan fungera som kommunikationskanal mellan samverkansgruppen, polisen och kommunen vid behov. I övrigt handlar det mest om att lära känna sina grannar, att titta till varandras hus om någon är bortrest eller larma polis eller trygghetsvärdar om man ser något suspekt i området där man bor.
– Vi vill inte ha en massa personer som är ute och patrullerar till höger och vänster. Det här handlar om vanligt vett, att hjälpas åt och att följa sin magkänsla, säger Håkan Persson.
När gruppen är på plats kan man kontakta kommunen och få skyltar som informerar eventuella tjuvar om att här finns grannsamverkan.
– Det gäller att försvåra så mycket som möjligt för tjuvarna och vi vet att grannsamverkan är avskräckande, säger Håkan Persson.
Sixten Vikman, 6 år, passade på att gå in i polisens husbil och ta sig en titt medan pappa Petter Vikman pratade med Håkan Persson om märk-DNA.Bild: Johanna M Karlsson
Gå till toppen