Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Pussy Riot i centrum på Studentafton

Två hedersmedlemmar i performancegruppen Pussy Riot kommer till en Studentafton den 27 februari.

Medlemmar i Pussy Riot demonstrerar under vinter-OS i Sotji 2014.Bild: Morry Gash
De ryska konstnärerna Lusine Dzjanjan och Aleksej Knedjalovskij är hedersmedlemmar i den omtalade performancegruppen Pussy Riot. De deltog i en Pussy Riot-aktion under vinter-OS i Sotji, då kosacker med piskor attackerade gruppen för att tysta dem.
Förra året sökte Lusine Dzjanjan och Aleksej Knedjalovskij asyl i Sverige. Den 27 februari kommer de till Studentafton i Stadshallen. De två konstnärerna kommer då att berätta om sina liv och karriärer och ta upp ämnen som konst, yttrandefrihet och aktivism.
Gruppen Pussy Riot blev internationellt känd efter att de inför ryska presidentvalet 2012 filmat en regimkritisk performance i Frälsarkatedralen i Moskva. Tre av deltagarna, Maria Aljochina, Jekaterina Samusevitj och Nadezjda Tolokonnikova ställdes inför rätta och dömdes till två års straffarbete. Samusevitj friades dock i nästa instans.
Efter att hon ställt ut konstverk som tog ställning för de fängslade Pussy Riot-medlemmarna förlorade Lusine Dzjanjan sin lektorstjänst vid konstuniversitetet i Krasnodar i södra Ryssland.
I början av förra året dömdes hennes man Aleksej Knedjalovskij till femton dagars fängelsestraff efter att han på ryska säkerhetstjänstens årsdag med tejp fäste ett litet träkors på en byst som föreställer KGB:s grundare Feliks Dzerzjinskij.
– De har flytt sitt hemland på grund av förföljelser till följd av att de nyttjat sin yttrandefrihet. Att upplåta vår scen till dem är därför viktigt då kärnan på aftonen kommer knyta an till Studentaftons huvudsyfte, att hedra yttrandefriheten, säger Wendela Wennström, förman för Studentafton.
Evenemanget hålls i Stadshallen på engelska och avslutas med en 30 minuter lång frågestund för publiken.
Gå till toppen