Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Rörsjöstaden får Malmös första fasta foodtruckplats

Fänriksgatan i Rörsjöstaden blir Malmös första helt fasta streetfoodplats. På måndagen var det premiär och nu kommer det under hela våren att stå en foodtruck på Fänriksgatan varje vardag. På tisdagen var det premiär även för Dockplatsen att ha foodtrucks tisdag till fredag.

Pernilla Elmquists Nordic Street Food kommer att vara en av vagnarna som ska stå på Fänriksgatan.Bild: Jenny Leyman
Förra året fick Malmös sitt första foodtruck-torg, sin första foodtruck-festival och man inrättade dagstaxor som gjorde det enklare för fler aktörer att ta sig in på streetfoodmarknaden. Nu kommer nästa goda nyhet för er som vill äta mat på Malmös gator.
Från och med i måndags denna vecka kommer det varje vardag att stå en foodtruck på Fänriksgatan i Rörsjöstaden. På ett rullande schema ska fem foodtrucks stå på Wihlborgs tomt på Fänriksgatan och det handlar om följande foodtrucks: Nordic Street Food, Casseroll, Meal on Wheels, Falafel Street Food och den nya foodtrucken Seafood Paradise.
Alla fem foodtrucks är medlemmar i föreningen Skåne Street Food och det är de som nu arbetar för att inarbeta vissa platser i staden som foodtruckplatser. Föreningen har tillstånd för flera platser runtom i staden och vid ett styrelsemöte på måndagen beslutade de att även tre andra platser i staden ska bli ”fasta”.
På Dockplatsen i Malmö kommer man att börja stå tisdag-fredag förmodligen redan denna vecka. Senare i vår väntar även Stortorget och Carl Gustafs väg vid Eon.
– Just nu är det ju inte högsäsong, men aktörerna är sugna på att komma ut så vi börjar med Fänriksgatan och Dockplatsen, så drar vi igång de andra senare i vår, säger Jannie Vestergaard som är vd för Skåne Street Food, men också verksamhetsansvarig för Smaka på Skåne.
Idag har föreningen Skåne Street Food sex medlemmar, varav en finns i Kristianstad. Men Jannie Vestergaard berättar att hon för samtal med 4–5 nya aktörer som också vill in i föreningen.
– Malmö stad har ju Nordens främsta krav på maten. Att den ska vara lagad från grunden, ekologisk och närproducerad med mera. Och eftersom föreningen har tillståndet från Malmö stad så har vi behövt hitta ett sätt som kontrollerar det. Så nya aktörer kommer att ingå avtal med föreningen om att de följer Malmö stads krav, säger Jannie Vestergaard.
De fasta platserna på Malmös gator kommer att gälla fram till maj ungefär, då foodtruck-torget i Folkets park och andra events drar igång.
Håll koll på Malmös matliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen