Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Skolskador har minskat - kostnaderna sjönk med tio miljoner i fjor

I fjor sjönk kostnaderna för skadegörelse på Malmös för- och grundskolor med en drygt tredjedel jämfört med 2016. Då kostade den 26 miljoner, 2017 blev summan drygt 16 miljoner kronor.

Bulltoftaskolan drabbades av skadegörelse på julafton i fjor, den andra under 2017.Bild: @imageAuthorName
Historiskt sett är det grundskolor och förskolor som drabbas hårdast av skadegörelse, inbrott, brand- och vattenskador. 50 fastigheter står för cirka 80 procent av kostnaderna, det handlar främst om skolor.
– Vi har 596 objekt, främst skolor, och många drabbas aldrig av skadegörelse, säger Demir Kolenovic, utredare på stadsfastigheter och arbetar med skadebegränsning och skadeförebyggande arbete.
Hösten 2016 började Stadsfastigheter arbeta på ett nytt sätt för att hitta kärnproblemet bakom varje incident. Arbetet har gjorts tillsammans med andra förvaltningar i Malmö stad och med externa aktörer som polis, räddningstjänst och bevakningsföretag.
– Vi har identifierat två kärnproblem - ett verksamhetsrelaterat och ett fastighetsrelaterat, säger Demir Kolenovic.
Det verksamhetsrelaterade kan vara saker som fönster som inte stängts, stöldbegärliga varor som lämnats synliga eller brännbara saker i närheten av fastigheten.
Fastighetsrelaterade problem kan handla om larm och annan teknik som inte fungerar. Om fel typ av dörrar och fönster eller om belysning.
– Det handlar främst om våra äldre fastigheter, skolor som är byggda på 70-talet drabbas oftare än andra. Det är byggda på ett sätt som missgynnar säkerheten.
Stadsfastigheter står för skadekostnaderna som uppstår efter verksamhetstiden. Grundskoleförvaltningen får betala det som händer under skoltid.
Han säger att det är många små insatser, inte en stor enskild, som ligger bakom kostnadsminskningen.
– Vi ser till att använda resurserna där de behövs bäst behövs till att höja säkerheten, säger Demir Kolenovic.
Det kan innebära mer bevakning på kvällar, nätter och lov när skadegörelsen främst sker. Men det kan också handla om kameraövervakning.
– Kameror tar vi till som sista åtgärd. Det är dyrt och vi vill hitta andra vägar först.
Demir Kolenovic säger att 2018 har börjat bra, inga större skadegörelser har rapporterats in hittills.
Läs mer: Bulltoftaskolan utsatt för skadegörelse igen – nu på julafton
Gå till toppen