Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bebisanpassade träningspass skapar trygghet och gemenskap

Mammaträning har blivit en allt mer populär företeelse de senaste åren. På träningspassen som specifikt vänder sig till mammor känner man sig trygg, menar Sandra Blad.

På en grå träningsmatta övar Sandra Blad med sin dotter. Utmed hela väggen sitter de yngsta barnen i babyskydd. Malin ligger direkt på golvet och gör övningar.Bild: Jessica Barrnäs
Nathalie Leijon och Sandra Blad har fått varsin plats på gruppträningen ”Stark mamma”, på Healthy Egoism i Svedala.
Inne i träningslokalen med det lila golvet samlas alla mammor en stund innan det är dags att dra igång. De flesta av barnen placeras i mitten. Cirkelträning står på schemat och sitter barnen i mitten är det lättare att hålla koll på dem. Fast det brukar sluta med att många av barnen inte befinner sig där i slutet av träningspasset, förklarar Nathalie Leijon.
– Det kan ju vara att barnen inte riktigt vill vara stilla. Då är det bättre att man lyfter upp dem så de får vara med, säger hon.
Träningen är dagtid, vilket gör att det blir en rolig social aktivitet, menar både Sandra och Nathalie. Det känns dessutom bra att de kan få hjälp efter sina individuella behov och hur man ska göra just efter en graviditet.
– Man känner sig extra bekväm i mammaträningen, det jag gör där är okej att göra. Man känner sig trygg, berättar Sandra Blad.
Nathalie Leijon ligger på en matta och övar benstyrka med band.Bild: Jessica Barrnäs
– Jag tror att det har blivit populärt med mammaträning i och med en ökad medvetenhet. Förr skulle man ta det lugnt mer, man kände inte till alla fördelar som träningen kan ge. Man stärker kroppen igen, säger Sandra Blad.
Maria Jensen, Cajsa Griphagen, Nathalie Leijon och Caroline Almqvist tränar på de olika stationerna.Bild: Jessica Barrnäs
Nathalie förklarar att hon varit med i flera mamma-träningsgruppen och att hon tycker att en av de bra sakerna framförallt är att barnen får följa med.
– Det är ju en rolig aktivitet för barnen också, de träffar varandra och även om de kanske inte leker med varandra direkt så kan de ju ha ett utbyte av det ändå, menar hon.
Gå till toppen