Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frankrike hotar Syrien med angrepp

Frankrike kommer att "gå till attack" om förbjudna kemiska stridsvapen används av regimen mot civila i kriget i Syrien, säger president Emmanuel Macron. Men att det har skett är inte bevisat, anser den franska regeringen.

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.Bild: Benoit Tessier/AP/TT
– Jag drar gränsen vid kemiska stridsvapen. Om vi ser bevis på att kemvapen som förbjuds i fördrag används, då kommer vi att attackera platsen där dessa tillverkas, säger Emmanuel Macron.
I dag finns dock inga bevis för att kemvapen har använts av den syriska regimen, anser Macron.
– Så fort det kommer bevis kommer jag att göra det jag sagt, säger han.
Vid ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin i fredags sade Macron att han oroades över uppgifter om att klorgas använts mot civila i Syrien flera gångar den senaste tiden.
Även när Macron tog emot Putin på besök i maj i fjol sade han att Frankrike skulle reagera omedelbart om Syrien använde kemvapen mot befolkningen. Rysslands inblandning i Syrienkriget gör att Putin ses som den världsledare som har störst inflytande över Syriens president Bashar al-Assad.
Enligt USA har minst sex attacker med klorgas rapporterats i rebellkontrollerade områden i Syrien sedan i januari i år, och många har skadats. Syriens regering har förnekat att kemiska vapen används, och landets allierade Ryssland fördömer anklagelserna som en "propagandakampanj".
Precis som USA misstänker Frankrike att den syriska regimen ligger bakom klorgasattackerna, men säger sig inte ha konkreta bevis för det. Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian säger att allt pekar på att al-Assads styrkor använder klorgas, men att "all dokumentation inte är på plats".
Frankrikes försvarsminister Florence Parly är även hon försiktig i sina uttalanden.
– Vi ser vissa indikationer på att klorgas har använts, men vi har ingen absolut bekräftelse, säger hon.
Den syriska regimen har upprepade gånger av tunga instanser anklagats för att använda kemiska stridsvapen, bland annat har FN hävdat att regeringsstyrkor stod bakom en saringasattack i april förra året.
Gå till toppen