Malmö

Klart för Malmöpendeln – i december börjar tågen rulla

Malmöpendeln får grönt ljus – nu är sista hindret undanröjt. "Det är väldigt glädjande", säger projektledaren Conny Ragnarp.

I december stannar tågen åter på Persborgs station. Det är dock endast Pågatågen som kommer att stanna på Persborg och Rosengård.Bild: Torbjörn Carlson
Nu är det klart att persontågen kan börja rulla på Kontinentalbanan. I december kan tågresenärer åka till och från den gamla stationen Persborg och den nya stationen Rosengård. Och om kommunen hinner kommer även Östervärns gamla station att tas i bruk igen redan då.
– Vi arbetar vidare med en upphandling under våren och förhoppningsvis kan stationen Östervärn också vara klar i december, säger Conny Ragnarp.
Läs mer:Överklagandet avslås – Malmöpendeln kan snart bli verklighet
Turerna för att få igång Malmöpendeln har varit många. En bostadsrättsförening överklagade beslutet att tillåta persontågtrafik på Kontinentalbanan. Men den sista instansen Mark- och miljööverdomstolen kommer inte att ta upp ärendet – ett beslut som inte går att överklaga. Det betyder grönt ljus för tågen.
Förberedelserna är i full fart. I slutet av januari drogs arbetet med station Rosengård igång, en ny station som byggs intill Amiralsgatan.
– Det är en hård tidsplan och entreprenören kommer att jobba intensivt nu i början för att det inte ska bli förseningar, säger Conny Ragnarp.
Sophia Bescher, projektledare för Amiralsstaden, och kommunalrådet Märta Stenevi (MP) på platsen där station Rosengård håller på att byggas.Bild: Lars Brundin
Och vid Persborg har Malmö stad spärrat av runt stationen. Här ska bland annat spåren höjas innan tågen kan stanna där.
– Det blir en funktionsanpassning. Så att man går ut och in på tågen i samma höjd, säger Conny Ragnarp.
Dessutom ska det upp väderskydd, biljettautomater och nya informationstavlor. Allt ska vara klart i december då trafiken ska vara igång.
Läs mer:Malmöringen kan dra igång persontågtrafik 2018
Gå till toppen