Lund

Läsartext: Konstigt att låta motionärer simma på snabba banor

Varför får de långsamma motionärerna simma på de snabba banorna, undrar Antonio Rodrigues.Bild: Lisa Wikstrand
Jag är en van simmare och på Högevallsbadet finns det markerade banor för motionssimmare och för van simmare. Torsdagen den 8 februari var jag nästan på väg att krocka med en av två motionssimmare som kom in på träningsbanan som är markerad för vana simmare. Motionssimmaren frågade badvakten om han kunde fortsätta att simma på träningsbanan och han fick ett godkännande från badvakten, även när det fanns simbanor som var lediga. Vid bassängen fanns två badvakter till men ingen av dem tog initiativ för att informera badgästen att det fanns banor för motionssimmare.
I information står det att ”Träningsbana är till för dig som är van simmare och behärskar crawl med flera andra simsätt. I träningsbanan visar vi hänsyn och samarbetar genom att släppa fram snabbare simmare”. I informationen om motionsbanorna står det att ”Motionsbanan är till för dig som vill simma i ett lugnare tempo där bröstsim är huvudsimsättet. I motionsbanan visar vi hänsyn och samarbetar genom att släppa fram varandra”.
Badvakten sa till mig att om jag ville simma, kunde jag flytta till andra banor som var lediga. Jag förklarade för honom att jag var en van simmare, att jag befann mig på den rätta banan och att jag redan fanns där när de två badgästerna kom.
Dagen efter berättade jag för en annan badvakt det som hade hänt. Badvakten svarade att badgästen kunde simma var han ville. Jag frågade då honom om jag kunde simma på banan 1 och 2 som är markerade för motionssimmare. Då fick jag veta att jag inte kunde göra det. ”Det är bara att acceptera”, sa badvakten.
I Lunds kommun finns det invånare som är vana simmare och invånare som är motionssimmare. Högevallsbadet har själv skapat två skyltar som visar skillnaden mellan träningsbanan och motionsbanan. Högevallsbadet måste vara mer konsekvent med informationen som man ger till kommuninvånarna.

Antonio Rodrigues

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen