Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

SOK-basen är lugn trots väderkaoset

Kraftig blåst har orsakat stora problem under vinter-OS med flera uppskjutna tävlingar. Nu har väderkaoset nått en ny nivå. – Det är lika för alla länder när sådant här sker, säger Sveriges olympiska kommittés (SOK) truppchef Peter Reinebo till TT.

Flera människor har förts till sjukhus efter att ha fått sand och grus i ögonen på grund av de kraftiga vindarna i OS-området.Bild: Nathan Denette AP/TT
De kraftiga vindarna i Pyeongchang med omnejd hade redan tvingat arrangören att senarelägga tre alpina tävlingar, och i dag flyttades tävlingar i slalom och skidskytte fram till senare i veckan.
I kustområdet Gangneung, där bland annat ishockeyn och curlingen avgörs, har folk evakuerats på flera platser. TT var på plats när presscentret i ishockeyarenan i Kwandong stängdes.
Den olympiska parken i området har också stängs tills vidare.
"På grund av de kraftiga vindarna i Gangneungområdet har alla aktiviteter i de gemensamma utrymmena i Gangneungs OS-park temporärt stängts ner för människors säkerhet", skriver OS-arrangören, som uppmanar åskådare och funktionärer att stanna inomhus.
Vissa mediecenter har också stängts ner på grund av väderkaoset och bussar som ska transportera folk mellan Gangneung och Pyeongchang har haft problem att hålla sig på vägen.
Flera personer ska också ha förts till sjukhus för ögonskador efter att ha fått sand och skräp som virvlat upp från marken i ögonen.
Peter Reinebo, truppchef för den svenska OS-truppen i Pyeongchang, uppger att SOK var förberett på det något lynniga vädret och just vindarna.
– Och vänder det så kan det bli ganska varmt, och mycket nederbörd. Men nu är vi i ett läge där flera grenar kan bli uppskjutna men det är inga problem i sig. Via vår väderservice har vi en bild av att det kan vända om ett par tre dagar och bli varmare och mindre blåst, säger han.
För den svenska truppens del innebär också de framskjutna tävlingarna att det kan bli vissa effekter vad gäller boendet i OS-byn. Till exempel har några av slopestyleåkarna, som startade de första tävlingarna på invigningsdagen, flyttat ut för att ge plats åt andra idrottare. Detta eftersom den sista grenen, big air i snowboard, inte körs förrän onsdag den 21 februari.
– Boendepusslet ser vi över nu på grund av detta, säger han.
Förhoppningarna om att det ska gå tävla i morgon är dock goda, enligt SOK:s meteorolog Tomas Mårtensson.
– Det ser ganska bra ut, vinden ska lägga sig ganska snabbt och lågtrycket ska dra vidare, säger han till TT.
Enligt honom är risken för nederbörd också liten. Uppehåll och bra väder väntar.
TT: Hur lynnigt är vädret, är det svårt att ställa prognoser?
– Inte svårare än hemma vill jag påstå. De här datamodellerna vi har, de har funkat ganska bra. Det skulle blåsa på ganska mycket i dag och så det är ingen överraskning på det sättet.
Fakta

Flyttade tävlingar

De här tävlingarna har hittills behövt flyttas till en annan dag på grund av de svåra väderförhållandena i Pyeongchang:

Störtlopp, herrar: flyttat från den 11 februari till den 15 februari. Dessutom har en träning ställts in.

Super-G, herrar: flyttad från den 15 till den 16 februari på grund av störtloppsflytten.

Storslalom, damer: flyttad från den 12 februari till den 15 februari.

Slalom, damer: flyttad från den 14 februari till den 16 februari.

Skidskytte, 15 km, damer: flyttat från den 14 februari till den 15 februari.

Gå till toppen