Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tidlöst, lyhört och med starka låtar

Nils Berg (till vänster) och Kalle Carmback.Bild: Nils Berg

Nils Berg & Kalle Carmback med vänner

ALBUM · BARNMUSIK. I en stad
Häpnadsväckande faktum: Barnmusikhöjdarna Bröderna Lindgren har inte släppt ett album på sex år.
Lite trist. Men Nils Bergs och Kalle Carmbacks nya projekt ger tröst.
Låtarna på duons nya album kommer från podden "I en stad", vars första säsong av sagor, berättelser och sånger lades ut i höstas och finns kvar att lyssna på.
Den produktive Nils Berg, som nästan har för många slags musik i huvudet för att det ska vara riktigt nyttigt, kopplar här upp sig mot bland annat visa, jazz och folkmusik. Många sound, instrument och rytmer blir det.
Men musiken hålls öppen och luftig, så att man som lyssnare känner sig extra välkommen och fri att tolka och ta till sig sångerna på det sätt man själv vill.
För textdelen står Kalle Carmback, filmare, författare och mannen bakom barnböckerna om Manne.
Vad har nu detta med Bröderna Lindgren att göra då? Jo, Lindgrens många stora och små fans kan få ett andra hem hos Berg & Carmback (ifall de nu inte är beroende av Lindgrengossarnas smart skruvade och direktverkande pop).
Den ingrediensen finns inte här, annars är likheterna stora. Både paren jobbar med texter som verkligen har något att säga och talar direkt till barnen utan att lyfta pekpinnarna.
Sångerna handlar på båda håll om saker som verkligen angår och engagerar ungarna. De sjungs av utvalda gästsångare som lyhört tar sig an sina låtar och som kan konsten att plocka fram de känslor som bor i texterna.
På "I en stad" ryms visor om en fantastisk dag, hur det kan kännas att vara kär och att man aldrig får se tandfén, tomten och John Blund. Men bäst är spåren där motstridiga känslor och upplevelser möts.
I "Balladen om värsta skottet" misslyckas killen, som oftast suttit på avbytarbänken, med att få in bollen i öppet mål. Tränaren blir besviken. Men — det blev ju ett fantastiskt långskott över ribban, ett jätteskott som slog rekord!
"Kurragömma" handlar om en lek som är rolig och läskig på samma gång. Det kan kännas väldigt ensamt att inte hitta eller själv inte bli funnen. Nicolai Dunger sjunger melodin med en naken övergivenhet som träffar en mitt i hjärtat.
Bra barnmusik är tidlös. Bröderna Lindgrens är det och "I en stad" kommer att skänka glädje om 30 år också. Just idag släpps även en gammal goding från 1983 på cd för första gången och visar sig hålla fint.
I "Afrikaresan" reser Låt- och leklaget på den stora kontinenten, söker efter "instrumentträdet" och möter allsköns gestalter.
En kul platta, med gott sväng och ett lekfullt seriöst försök att ge en sann bild av afrikanska traditioner och stam- och popmusiken.
Låt- och leklaget: Afrikaresan
Trolska skogen: Spår av musik 1
Hasse Andersson: Hasses trädgård
Gå till toppen