Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vellingebornas berättelser blir startskottet på en 340 mil lång reportageresa

Gåsen har blivit en drönare men annars är mycket sig likt när journalisten Martin Schibbye ger sig ut på en 340 mil lång reportageresa i Nils Holgerssons spår. Första stoppet genom det "Verkliga Sverige" är Vellinge.

"Det finns ofta en polemik i det som rapporteras. Det är mycket positivt eller negativt – svart eller vitt. Vårt mål är att skildra vardagen för människorna som bor på orterna vi besöker", säger journalisten Martin Schibbye.Bild: Micaela Landelius
Förlagan och inspirationen för projektet är "Nils Holgerssons underbara resa" och precis som i Selma Lagerlöfs roman sträcker sig rutten från Skåne till Lappland. Tanken är att det ska bli ett huvudreportage från varje landskap och att materialet ska presenteras både som artiklar och som filmade inslag och intervjuer.
Martin Schibbye är chefredaktör för sajten Blankspot och rapporterar vanligtvis från platser i världen som inte får så stort utrymme i utrikesbevakningen. Startskottet för det nya projektet är reaktioner från svenska läsare som mött honom sedan sajten grundades 2015.
– Man möter människor som säger: kom hit, här finns också vita fläckar, berättelser som inte är berättade. Det är inte längre samma täta skott mellan Sverige och världen. Det handlar mer om världen i Sverige – och Sverige i världen.
Projektet har mer gemensamt med Selma Lagerlöf än resrutten. Liksom författarinnan som skrev boken på uppdrag av svenska folkskollärare, använder teamet bakom "Verkliga Sverige" bibliotek och andra lokala mötesplatser för att hitta uppslag.
– Det finns ofta en polemik i det som rapporteras. Det är mycket positivt eller negativt – svart eller vitt. Vårt mål är att skildra vardagen för människorna som bor på orterna vi besöker. Vad tänker de? Vad är viktigt för dem?
Brit Stakston, vd för Blankspot, menar att reportageserien också genomsyras av en viktig demokratiaspekt: att låta vanliga människor vara medskapare i historieskrivningen genom att lyfta deras historier.
Ett syfte med mötet på biblioteket i Vellinge är just att hämta in frågeställningar och synpunkter från kommuninvånarna som samlats i publiken.
– Jag tänker på min relation till nyanlända. Hur samhället brister, den politiska oförståelsen, säger en man.
Martin Schibbye menar att Selma Lagerlöf mötte samma problematik för hundra år sedan. En rädsla som bottnar i ett land i förändring.
– Då handlade det om skogsavverkningen, avflyttningen från land till stad och migrationen. Sverige stod inför samma omvandling då som vi står inför nu. Det handlar mycket om vart vi kommer ifrån – och vart vi är på väg.
"Nils Holgerssons underbara resa" tar sin utgångspunkt i byn Västra Vemmenhög. Martin Schibbye och teamet bakom "Verkliga Sverige" siktade in sig på en ort i närheten.
– Vellinge var ett naturligt val. Det är en kommun som används som ett slagträ i riksdebatten. Jag vill ta reda på hur det är att bo på en plats som är så omskriven.
Arbetet med att hämta in berättelserna i kommunen har redan börjat. Martin Schibbye har bland annat träffat en nyanländ familj som bor på etableringsboendet på Skanörs vångar, och en av grannfamiljerna i villaområdet intill. Han kommer också att skildra mötet med en bonde som ställer om till ekologiskt jordbruk.
Projektet ska hålla på i två år. En man i publiken frågar vad slutprodukten blir.
– Kanske blir det en bok, kanske en samling reportage på nätet med tusentals röster. Det är svårt att ha en tydlig bild av det här och nu.
Mer info om "Verkliga Sverige" hittar du här.
Gå till toppen