Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Vi är starkare tillsammans än när vi väljer var och en för sig

Kommun, landsting och stat har via offentliga upphandlingar möjlighet att förhandla fram avtal som gynnar samhället i stort. Men istället lägger politikerna mer och mer ansvar på den enskilde medborgaren, skriver Markus Thornell.Bild: Ingemar D Kristiansen
Är du för eller emot valfrihet? Det självklara svaret är såklart att vi är för. Allt annat skulle låta korkat och menlöst. Om inte annat så med respekt för de människor i världen som lever under diktaturer utan några som helst möjligheter till val. Klart vi vill välja! Detta önskemål utnyttjas därför till max av våra politiker idag. Fler och fler val lämnas till den enskilde invånaren med argumenten att det är så vi vill ha det. Inte för att det gagnar samhället.
Utan att ha vare sig intresse eller kunskap inom områdena väljer jag redan idag vårdcentral, el-, värme-, fiber-, telefonleverantör och skola och omsorg för mina barn. Varje gång det orangea kuvertet från pensionsmyndigheten kommer öppnar jag det kallsvettigt med en känsla av att jag gjort fel val. Jag ligger sömnlös om natten för att det eventuellt kan finnas bättre val av skolor till mina barn.
Men konkurrensen gör ju i alla fall att det blir effektivare och billigare. Eller hur? Min egen erfarenhet visar snarare att det är precis tvärtom. För två år sedan kom erbjudanden om att installera fiber till huset i Malmö och sommarstugan i Vellinge. Varken i Malmö eller Vellinge gjordes några offentliga upphandlingar för att pressa priserna. Istället lämnades marknaden fri.
I Malmö lyckades tre eldsjälar tillsammans med lokala villaföreningen samla 1 500 abonnenter för att gemensamt förhandla mot en leverantör. De pressade priset rejält. I Vellinge däremot, där valfriheten är större, kunde jag förvisso välja mellan 13 olika leverantörer men alla till en kostnad som var mer än dubbelt så stor jämfört med priset i Malmö. De flesta är nog som jag, man vill bara ha en så snabb hastighet som möjligt till lägsta pris. Tillsammans i grupp har vi mycket bättre chans att påverka och pressa priser. Denna grupp borde vara kommun, landsting och stat som via offentliga upphandlingar har möjlighet att förhandla fram avtal som gynnar samhället i stort. Men istället lägger politikerna mer och mer ansvar på den enskilde medborgaren. ”Hur fördelar ni resurserna mellan skolmaten, läromedel och personaltäthet på detta skolföretag?” är en fråga jag förväntas ta ställning till - trots att jag inte har någon kunskap om hur jag ska värdera svaret. När jag sedan står där med en dålig pension eller kassa skolresultat har jag bara mig själva att skylla. Jag gjorde helt enkelt fel val.
Jag går till valurnan var fjärde år för att välja politiker för att de ska ta beslut åt mig. Men de frånsäger sig ansvaret mer och mer. Trots vår oinskränkta valfrihet när det gäller att rösta på politiska partier finns det inget parti som går till val på att minska valfriheten. Och trots att en majoritet av alla partiers väljare vill förbjuda vinstuttag i skattefinansierad välfärd finns det bara ett parti som aktivt jobbar för ett förbud. Snacka om valfrihet! Istället för att gemensamt ta tag i våra stora samhällsfrågor lämnar vi det till marknaden att lösa. Inom kort kommer jag förväntas välja vem som levererar vatten i kranarna i mitt hus, vem som hämtar mina sopor och vilket polisföretag som ska rycka ut vid ett eventuellt inbrott. Det kommer säkert fungera. Förutsatt att jag gjort rätt val och förhandlat fram rätt villkor förstås.

Markus Thornell

Malmö
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen