Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Handboll

EM:s hetaste petas mot Lugi: ”Så kan det bli”

EM:s hetaste svensk kommer till Lund – för att bli bänkad.
– Ja, så kan det bli, säger Mattias Zachrisson.

Mattias Zachrisson visar upp sina tatueringar i samband med en av många intervjuer under EM-succén.
Han personifierade det svenska silverlaget som kämpade så framgångsrikt i Kroatien.
Nu är han tillbaka i den tyska vardagslunken i Füchse Berlin. Och då är han inte lika given längre. Han alternerar som högernia med den danske stjärnan Hans Lindberg.
– Vi brukar börja varannan match. Och senast startade jag, säger Zachrisson.
I helgen befäste Füchse Berlin sin andraplats i ligan efter Rhein Necker Löwen genom att bortabesegra nästjumbon Ludwigshafen med 25-19.
Fast när klubben drog igång tävlingsmatcherna för en vecka sedan var det inte lika lyckat. Füchse Berlin åkte en timme till Potsdam och förlorade sin hemmamatch mot franska Saint-Raphael med 21-26.
– Ett bottennapp helt klart att starta säsongen så.
Varför Potsdam och inte hemma i Berlin?
– EHF-cupen är inte så stort här så därför läggs en del matcher på andra orter. Våra supportrar vill se Bundesliga. Det är väl ungefär som hos de flesta klubbarna hemma i Sverige. I Lund tittar man nog hellre på Ystad än på oss. Men jag hoppas det kan tända till lite i Biblioteket. Det är ju trots allt en Bundesligatvåa som kommer, säger Mattias Zachrisson.
Även i Füchse Berlin är han lite hjälpreda på nio meter, liksom i landslaget under EM. Annars är de tyska landslagsmännen Steffen Fäth och Fabian Wiede som står för det mesta distansskyttet. Wiede har dock skadekänningar inför Lugimötet.
Fäth är skyttebäst i seriespelet med 92 mål. Lindberg näst bäst med 74 mål medan "Zacke” har gjort 43 mål. Som vänsternia matchar tränaren Velimir Petkovic – som nyss förlängt till 2020 – mest islänningen Bjarki Mar Elisson.
Kroaten Jakov Gojun blev vald till EM:s bäste försvarsspelare. Landsmannen Marko Kopljar är en annan tongivande spelare. Silvio Heinevetter är tysk landslagsmålvakt. Det är i stort sett EM-stjärnor på varje position i laget.
– Vi har väl ett ganska jämnt lag på papperet. Det är det som är vår styrka. De flesta är etablerade i sina landslag. Men vi får inte underskatta Lugi, det är ju så att motivation slår klass, det fick vi erfara senast i EHF-cupen.
Füchse Berlin gör sin femte raka EHF-turnering. Klubben vann 2015 och i våras var man i final och förlorade mot Göppingen.
Mattias Zachrisson har varit med på hela Europaresan. Han kom till klubben redan 2013.
– Men det är första gången som jag möter ett svenskt lag i Europaspelet. Så det ska bli kul att komma till Lund.
Vad vet du om Lugi?
– Jag följer Handbollsligan kontinuerligt, framför allt mitt gamla Guif. Lugi är bra. Coachen Tomas Axnér är klurig och nu har laget tagit sig till gruppspel i EHF-cupen vilket tyder på att man lyft ytterligare.
– Jag skulle tro att det behövs breddas lite till i truppen för att etablera sig i Europa, titta på hur Kristianstad jobbar. Men det är inte så lätt för svenska lag, det krävs en hel del pengar för den satsningen, säger Mattias Zachrisson.
EM, har allt sjunkit in?
– Ja, först nu förstår jag hur stort det var hemma i Sverige. Vi var väl besvikna att vi förlorade finalen mot Spanien, men med lite distans dominerar allt det roliga.
Läs alla artiklar om: Handboll: Lugi i EHF-cupen
Gå till toppen