Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Johan Wester bygger nytt bolag i Skåne

Steget kan låta långt från komiker till att hjälpa Skåne rädda världen, men Johan Wester menar allvar med sitt senaste projekt: ett bolag och en mötesplats för att samla aktörer som kan komma på nya lösningar på samhällsproblem. Det gäller att inte fastna i sina dagliga roller, menar han.

Johan Westers nya bolag Skånemotor har siktet inställt på att lösa framtidsfrågor och bygga nya lösningar på stora samhällsutmaningar genom att samla personer från olika sektorer.Bild: Sandra Henningsson
Bolaget, som ska heta Skånemotor, kommer att hålla till i en tidigare gallerilokal alldeles bakom Domkyrkan i Lund. Där ska personer från näringsliv, akademi, offentlig och ideell sektor kunna mötas och hitta lösningar på olika utmaningar som är svåra för en enskild sektor att lösa på egen hand.
– I kraft av att känna mycket folk och ha hyfsad koll på många samhällsfrågor ser jag så otroligt många möjligheter, men vi måste hitta nya konstellationer och angreppssätt. Skånemotor ska vara en relationsgenerator, idéverkstad och projektmotor, säger Johan Wester till 8till5.
Idén har bland annat uppkommit under de olika moderatorsuppdrag som Johan Wester bedriver vid sidan av sitt engagemang i produktionsbolaget Anagram. Där har han mött många människor som brottas med samhällsutmaningar, utan att komma vidare. Anledningen tror han är att det skapats murar mellan olika organisationer och sektorer, som gör det ibland är svårt att ens få till ett möte.
Trots bolagsnamnet Skånemotor handlar det inte om att bara gynna Skåne, men det är Johan Westers hemmaregion som är basen för satsningen.
– Jag blir allergisk när kommuner ska hålla på och tuppfäktas med varandra. Eller att Skåne ska vara bättre än andra regioner. Det tyder bara på att man är liten. Hur kan vi attrahera bra människor som kommer hit och vill verka härifrån för att förändra framtiden för vår planet?
Klimatet, migrationsfrågor, digitalisering, regional utveckling och folkhälsa är några av de framtidsfrågor som snurrar i Johan Westers huvud och som lär hamna i fokus när Skånemotor håller verkstad. I flera av fallen spelar ny teknik en särskild roll och därmed är Skåne en bra plats att börja på.
– Förändringar behöver inte vara ett hot, men vi reagerar ofta så i dag med murar och stängda gränser. Ganska mycket kommer att ändras, även om vi bara tror på hälften av allt det som förutsägs, men låt oss hitta nya lösningar för att skapa arbetstillfällen och rikare liv – istället för att vända oss bakåt. Vi kan inte vara nöjda med att röra oss i samma gamla hjulspår, utan måste upptäcka mer, säger han som förklaring till varför just mötet mellan personer i olika sektor är kärnan i hans nya verksamhet.
Läs också Johan Wester fyller 50 år
Risken att någon uppfattar detta som ett 50-årskrisprojekt skrattar han åt.
– Detta är Johan som är 17 år som pratar. De som känner mig vet att jag alltid har haft den här passionerade ådran. Men nu har jag samlat på mig de erfarenheterna som jag behöver för att det ska bli mer på allvar och inte bara ett roligt sidoprojekt. Det här är mitt sätt att försöka bidra till en bättre värld, säger han och syftar bland på hur Skåne bättre kan bidra till den globala FN-agendan för hållbar utveckling, Agenda 2030 med 17 delmål om allt från jämställdhet och fattigdom till hållbar produktion och konsumtion.
Till sin hjälp i Skånemotor kommer han ha projektledaren Petra Forsberg, på deltid, och marknadskoordinatorn Linn Olsson. De har tidigare arbetat tillsammans på Anagram.
Gå till toppen