Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Lärarvikarie vägrade ta i hand – fallet avgörs i högsta instans

En dom i Arbetsdomstolen kan avgöra om en lärarvikarie på Kunskapsskolan hade rätt att vägra ta sin manlige kollega i hand. Tvisten i Helsingborg kan bli vägledande för alla liknande fall.
– Det är första gången i Europa som en högsta instans prövar frågan om handskakning, så vitt jag vet, säger Kunskapsskolans juridiska ombud Lars Bäckström.

När Fardous El-Sakka inte ville handhälsa på sin kollega bröt hon mot Kunskapsskolans värdegrund anser rektorn. Själv tycker hon att hon hälsade med handen på hjärtat.Bild: Moa Dahlin
Fardous El-Sakka fick inte fler lektioner sedan hon vägrat ta en kollega i hand i augusti 2016. Nu kräver hon Kunskapsskolan i Helsingborg på 120 000 kronor i diskrimineringsersättning. Under tisdagen och onsdagen hölls förhandlingar i Arbetsdomstolen i Stockholm och den 11 april faller domen som kan bli vägledande för många snarlika ärenden i resten av Sverige.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Läs alla artiklar om: Skaka hand
Gå till toppen