Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pengaskuld bakom mordförsöket – nu döms 19-åringen till fem års fängelse

Den 7 juli 2017 blev en man skjuten utanför en restaurang vid Rosengård centrum. Den 19-årige skytten, som är mannens kusin, ville driva in en pengaskuld. Nu döms han till fem års fängelse.

Polisen larmades vid 14.17 till en skjutning på Dicksons väg men då hade den skottskadade mannen redan blivit förd till sjukhus av en arbetskamrat.Bild: Patrick Persson
Klockan var runt 14.00 när den 28-åriga mannen blev träffad av tre skott utanför sin arbetsplats på Dicksons väg. Han blev bland annat träffad i buken och fick livshotande skador. Skjutningen rubriceras som mordförsök och nu döms mannens kusin till fem års fängelse i Malmö tingsrätt.
Mannen ska ha lånat en summa pengar från sin faster för ungefär nio år sedan och skulden var motivet bakom skjutningen. Det förekommer olika uppgifter i polisens förhör om hur stor summan är, allt mellan 30 000 till 80 000 kronor anges. Mannen hade betalat av en mindre del när 19-åringen, som alltså är fasterns son, krävde det resterande av återbetalningen.
28-åringen fördes till sjukhus i en privat bil efter skjutningen, där han sedan låg nedsövd i tre dagar.
I domen har rätten satt ner straffet på grund av 19-åringens ålder, men också eftersom han varit häktad i ett drygt halvår. Straffet för mordförsöket blir därför fem års fängelse och ett skadestånd på drygt 190 000 kronor.
Bland bevisen finns bland annat övervakningsfilm från inne i restaurangen, förhör med ett tjugotal vittnen och telefonlistor.
19-åringen har tidigare dömts för bland annat misshandel.
Gå till toppen