Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö stadsteater och Lilith Performance vinnare på Scenkonstgalan

Malmö stadsteater och Lilith Performance Studio i Malmö prisades bägge på Scenkonstgalan i Göteborg på lördagskvällen. Priserna ”Årets formförnyare” och ”Årets slow food” gick till Malmö.

Petter Pettersson och Elin Lundgren på Lilith Performance Studio.Bild: Emma Larsson
Den årliga Scenkonstgalan hölls på Stora Teatern i Göteborg på lördagskvällen och bland vinnarna hittar vi två Malmöscener.
I kategorin ”Årets formförnyare” gick priset till Malmö stadsteaters barnföreställning ”En annan värld” som är baserad på nyanlända barns teckningar. Motiveringen löd bland annat ”Den nästan ordlösa föreställningen får mycket sagt om vad barnen har med sig i bagaget, från rara djur och coola zombies till ruinerande städer och hemmen som bombats till grus. En starkt visuell föreställning med en konstnärlig process som präglats av delaktigt medskapande på riktigt. I denna tekniskt avancerade fantasivärld kommer drömmar om en annan verklighet till liv på väggar, på golv, i hjärtan. Tekniken används på ett nydanande sätt för att ge röst, form och färg åt berättelser från barn som flytt.”
Även priset ”Årets slow food” som går till ”näringsrika långkok som får oss att växa som människor” tilldelades en Malmöaktör. Lilith Performance Studio fick priset med motiveringen ”Lilith Performance Studio har skapat en unik plats för performancekonsten, där konstnärerna Elin Lundgren och Petter Pettersson, med konstnärlig forskning som ledstjärna, gör verklighet av storskaliga verk och galna idéer. Konstnärerna de arbetar med kommer från hela världen. I verk efter verk slås vi av den konstnärliga skarpheten och det brinnande engagemang som låter arbetet formas över tid. Utmanande, tillgänglig och tankefrämjande. Det är näringsrik mat för själen. Den första av sitt slag i världen. På ett generöst och unikt sätt ansvarar våra pristagare för, och utvecklar, konstformen. För arbetet med att skapa möjligheter, och för den otroliga lyxen att vi kan få ta del av frukterna.”
De andra priserna på Scenkonstgalan tilldelades:
Årets brott: ”Killarna” av Ögonblicksteatern
Årets sinnesorgasm: ”Mormor, mamma, syster och jag – från andra sidan heder” av Art Arnehed.
Publikens röst: ”Lost in translation” av International Theater Stockholm.
Årets katharsis: ”Hamlet” av Folkteatern Göteborg.
Årets spot on: ”Zebrafinken” av Carlos Romero Cruz och Riksteatern.
Årets politiska: ”Svaret” av Kulturhuset Stadsteatern Vällingby
Årets magi: Göteborgsoperans danskompani.
Årets hederspris: Josette Bushell-Mingo.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen