Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Stort intresse för nya vårdcentralen på Kirseberg

Det blev trångt i väntrummet när vårdcentralen Tulpanen på Kirseberg, men av trevliga skäl. Den nyöppnade vårdcentralen höll öppet hus. Många som nu listat sig som patienter kommer från andra stadsdelar i Malmö.

– Jag bor borta vid Mobilia, men följer med min favoritdoktor Osama hit, säger Annelie Pettersson som kommit till Tulpanen med sonen Elias Lexmo.
Samma skäl anger Annelee Carlqvist, som bor i Husie och tidigare gått till läkaren Fouad Sadik på den lokala vårdcentralen.
Personalen på nystartade Tulpanen har en stor fanklubb. Från vänster Fouad Sadik, Osama Al-Hashimy, Wissam Aboud, Malath Ali och Carina Nilsson.Bild: Hussein El-alawi
De tre läkarna som varit med och startat den privata vårdcentralen har alla lång erfarenhet från primärvården i Malmö. Verksamhetschefen Osama Al-Hashimy visar runt i de helt nyrenoverade och fräscha lokalerna som ligger i Allhems gamla förlagshus på Norra Bulltoftavägen.
Särskilt stolt är han och kollegorna över receptionen, som är inbyggd så att patienterna sitter helt ifred när de kommer och ska prata med personalen.
Tulpanen öppnade 1 februari, och har redan 600 listade patienter, berättar Osama Al-Hashimy.
Verksamhetschefen Osama Al-Hashimy har tidigare jobbat på Husie vårdcentral. Han visar runt i de ombyggda och nyrenoverade lokalerna i ett tidigare förlagshus.Bild: Hussein El-alawi
Det ser ut som en tanke att den nya vårdcentralen öppnar bara några månader innan den offentligt drivna Kirsebergs vårdcentral slår igen för gott, efter att i flera år misslyckats med att rekrytera och behålla läkare.
Men det var ren slump, försäkrar ögonläkaren Wissam Aboud som tog initiativet till att starta Tulpanen. Visserligen jobbade hans fru Malath Ali på Kirsebergs vårdcentral, så det var ingen överraskning att den hade problem med tillgängligheten.
– Men vi tog kontakt med mäklare och började leta lokaler redan i september 2016. Och när vi hittade detta tyckte vi det var perfekt, centralt i Kirseberg, säger Wissam Aboud.
– Det är också nära till Arlöv, Segevång och flera andra områden, säger Malath Ali.
”Det är absolut värt att åka en bit för att gå hos så bra läkare” säger Anneli Pettersson som kommit på öppet hus med sonen Elias Lexmo. Annelee Carlqvist från Husie resonerar på samma sätt.Bild: Hussein El-alawi
Det var en önskan om att kunna styra inriktningen på sitt eget arbete som gjorde att de tre läkarna tog steget till att bli egna företagare med ansvar för femton anställda.
– När man är offentligt anställd så tar alla beslut lång tid, säger Wissam Aboud.
Det finns stora planer för Tulpanen, som har avtal med Region Skåne. En tanke är att starta barnavårdscentral, det går lätt att utvidga lokalerna vid behov.
Den lokala konkurrensen blir inte hård. När Kirsebergs vårdcentral stänger den 30 juni kommer den att ersättas med en filial till vårdcentralen Granen med påkopplad BVC. Filialen öppnar i en grannlokal till den nuvarande vårdcentralen, med begränsade öppettider och bemanning.
”Jag bor inne i stan, men jag har tre barn och den här vårdcentralen har bra öppettider på kvällar och helger, säger Helena Pedersen, här med kollegan Qusai Ahmed.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen