Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Aura hyllar livade decennier med öppen fest

Konstföreningen Aura firar 90 år med minneskavalkad och rysk hängning.
Den öppna jubileumsfesten hålls på platsen för första utställningen.
Då dominerade oljemåleri, nu väntar performance.

Förväntansfulla inför många glada möten under jubileumsåret i Krognoshuset: Cecilia Nelson, Barbro Westling, Anna Jin Hwa Borstam och Karolina Erlingsson laddar för fest och tillbakablickande på goda minnen.Bild: Sandra Henningsson
Det är fri entré och öppet för allmänheten när konstföreningen Aura på kvällen den 20 februari firar sin jämna födelsedag i Universitetshuset.
Konstnärerna som startade Aura 1928 var alla män. En enda kvinna, Agda Holst , fanns bland dem när föreningens allra första utställningen visades i Picturasalen. I dag bär hälften av de 62 medlemmarna i konstnärsgruppen kvinnonamn.
1929 fick föreningen tillträde till 1300-talsbyggnaden Krognoshuset. Det har gått livat till genom åren i det smala huset med de många trapporna.
Konstnären Kjartan Slettemark vägrade exempelvis att flytta ut sig själv och sin madrass när hans utställning var över. Torbjörn Limé fyllde nästan hela övervåningen med en skulptural formation av sina egna och familjens överblivna plastförpackningar. Astrid Göransson lät skrattande människor uppta utrymmet. Nuvarande ordföranden Barbro Westling släppte in värphöns i källaren och förvandlade huset till ett gökur, med en plåtgök som tittade ut från ena gaveln och hojtade koko! var femtonde minut.
– Vi tycker att vi behövs i Lund, säger hon.
Bilder från decennierna som flytt visas under festkvällen den 20 februari. Jeuno JE Kim och Linnéa Carlsson framträder med var sin performance, med rötter i djupa arkiv. Cecilia Nelson, tidigare konsthallschef i Lund och före detta ordförande i konstföreningen Aura föreläser. Dessutom väntar mingel och musik.
Här, i Universitetshuset i Lund, väntar mingel och musik när 90-årsfirandet inleds den 20 februari.Bild: Tom Wall
Därefter firas jubileet på många fler sätt, både inuti och utanför Krognoshusets väggar.
Bland annat ska en blogg samla in fler goda minnen och lägga ut fotografier ur Lundabornas gömmor.
40 av de nuvarande medlemmarna i Auras konstnärsgrupp deltar i den stora jubileumsutställningen som pågår från 21 juli till och med 2 september. Det innebär bland annat rysk hängning, det vill säga väggar fyllda av konstverk, som placeras både över och under varann.
– Det kan bli trångt, men det är en del av pulsen , säger Anna Jin Hwa Borstam, vikarierande intendent och ansvarig för jubileumsåret.
Många lär trängas för att titta. Bara den stödjande konstföreningen Aura har flera hundra medlemmar.
För att också blicka framåt mot de kommande 90 åren satsar Auras styrande under jubileumsåret även på barnverksamhet.
Konsekvenserna av brist på hänsyn till funktionshindrade vid medeltida, nu K-märkta, byggen, är något Aura diskuterar med Lunds kommun. Ett sätt att nå ut, utan fullständig fysisk anpassning, är kommande satsning på kommunikation i sociala medier, som exempelvis Instagram och Snapchat.
Agda Holst var enda kvinnan bland män när Aura genomförde sin första utställning för 90 år sedan. Hon föddes 1886 och dog 1976. Hon studerade bland annat i Paris och var inspirerad av kubismen.Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen