Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: Nu gäller det att hitta rätt paragraf

I väntan på en bättre lag som kan rädda härbärget så behöver rätt person läsa rätt stycke lagtext.

Andreas Ekström reporter HD SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Vi har våra regler och förordningar.
Åt helvete med dem.
Åtminstone ibland.
Ni vet säkert, ni har säkert läst om det: Smålands nation har fixat ett härbärge i en källarlokal. Det går att ha synpunkter på den där lokalen, riktigt allt möter inte riktigt alla kriterier för hur lokaler ska vara i Sverige för att folk ska få sova i dem. Det var visst något med att köket var för litet, och så dög det inte med vanliga brandvarnare, det krävdes något snajdigare.
Läs också Härbärget på Smålands måste flytta
Det måste kännas helt tröstlöst för Madelaine Jansdotter Wahlström och Mattias Svahn och de andra i den ideella föreningen Hjälp tiggare i Lund. Här har vi personer som gör det som vi andra tänker att vi kanske borde, men inte riktigt orkar.
Handfast hjälp, när vi andra går undan.
Timmar, när vi andra inte ens lägger minuter.
Ryggrad, när vi andra blir till maneter.
Men vi har våra regler och förordningar. Ingen som behöver tak över huvudet ska behöva ha det utan automatiskt brandlarm och tillräckligt med svängrum i köket. Bara det bästa är gott nog.
Det är så himla sorgligt när byråkrati och stelbenta regelverk stoppar goda effekter av ideella insatser.
Samtidigt: Det är förstås ingen som har gjort fel här. Kommunen har lagar att förhålla sig till, och kan ju inte börja se på dem som en meny där man kan välja lite som man vill. Alltså måste lagarna antingen skrivas lite listigare, eller möjligen tolkas med viss förvaltningsmässig elegans.
Framåt Siste april upphör det tillfälliga bygglov som har gjort härbärget möjligt. Då sjunger vi in våren och njuter av magnoliorna och spurtar med karnevalsförberedelser och stänger ett fungerande härbärge. Härliga tider, strålande tider.
Är det någon som – i väntan på bättre lagar – har en lokal som på lagligt vis kan få tjänstgöra som sovsal för behövande, så kan ni höra av er till föreningen. De har börjat leta med desperation. Och eftersom vi pratar om Lund och bostäder är det som att leta efter en nål i höstack, eller som vi säger numera: en nanopartikel på Brunnshög.
Men det vore väl själva den om vi inte kunde hitta ett alternativ?
Kanske är detta en möjlig första uppgift för Johan Westers nya problemlösarbolag, som vi kunde berätta om i veckan. Jag vet inte om de hinner samla styrkorna lika fort som bygglovet går ut, men kanske kan man tänka sig att någon på lämplig kommunal förvaltning läser lagtext med fri ande så länge.
Tillfälliga bygglov kan förmodligen bli tillfälliga lite längre. Om man bara hittar rätt paragraf.
Gå till toppen