Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Att simma som en sjöjungfru lockar till bassängliv

Vad ska man göra på sportlovet? Lära sig simma som en sjöjungfru såklart. Det valde i alla fall sex sportlovslediga flickor som under fyra dagar finslipar sjöjungfrutekniken i Tolvåkersbadets bassäng.

Saga Gustafsson och Maria Alm Bröms lär sig simma ryggsim med sjöjungfrufena.Bild: Peter Frennesson
Ett gäng unga sjöjungfrur intar denna vecka Tolvåkersbadet i Löddeköpinge. Det är sportlovskurs med ett mål: att eleverna ska lära sig simma som sjöjungfrur. Det är en trend som snabbt sprider sig över världen och nu har kommit till Tolvåkersbadet.
– Gör stora rörelser när ni simmar. Använd hela kroppen. Fram med magen, ut med rumpan, instruerar sjöjungfru-simtränare Stina Magnusson.
Hon har gått sjöjungfruledarkursen och har en bakgrund i konstsim – det finns en del likheter konstaterar hon.
Flickorna, som är i mellanstadieåldern, har först fått träna en stund utan fenor. De måste vara simkunniga och får öva på en del rörelser innan de får ta på sig sjöjungfrudräkten. För det är annorlunda att simma som en sjöjungfru. Fötterna är instuckna i en bred fena och över benen träs en kulört kroppsstrumpa som gör att benen hålls ihop.
En sjöjungfru tar sig fram genom att sparka med delfinkickar och det mesta av färden går under vattnet.
”Böj inte på knäna utan rulla med hela kroppen” instruerar sjöjungfru-simtränare Stina Magnusson.Bild: Peter Frennesson
– Det är svårt men jättekul, utropar nioåriga Aina Essy-Ehsing efter en första sväng med dräkten.
– Man blir väldigt trött i benen, säger Hedda Krantz Rydahl.
Flera av flickorna har simtränat i vanliga simgrupper tidigare. Maria Alm Bröms tränar simning en gång i veckan och vill lära något nytt.
– Jag trivs i vattnet. Det här är bra träning för kroppen och benen, konstaterar Maria Alm Bröms.
Kursen kommer att avslutas med en uppvisning för föräldrar på torsdag. Och om intresse finns blir det fler sjöjungfrukurser i Lödde.
– Känslan av att få simma som en sjöjungfru är kul, man blir riktigt vattenvan eftersom man är mest under vatten. Sen är det ju snyggt också, säger sjöjungfru-simtränare Stina Magnusson.
Att få på sig sjöjungfrudräkten, som är som en kroppsstrumpa med bred fena längst ned, är en av de första utmaningarna. Maria Alm Bröms, Saga Gustafsson och Hedda Krantz Rydahl på röda mattan får instruktioner om hur de ska rulla på dräkten.Bild: Peter Frennesson
Gå till toppen