Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Familjen i sprängda villan hade vittnat mot gängkriminell

I villan bor en anställd vid räddningstjänsten i Staffanstorp-Lomma med sin familj. Vid nyår brändes familjens bil upp.

Sju fönster krossades i explosionen. Vid sprängningen fanns det personer hemma, vilket gör att händelsen rubriceras som mordförsök.Bild: Patrick Persson
Några minuter innan midnatt detonerade en sprängladdning intill en villa i östra Staffanstorp.
I familjen är en anställd på räddningstjänsten, hans sambo och en vuxen son folkbokförda. Eftersom det fanns personer i villan vid explosionen rubriceras händelsen som försök till mord.
Läs också Explosion i Staffanstorp – polisens bombtekniker på plats
Sju fönsterrutor krossades i detonationen.
Under natten sökte polis med hund på platsen. Polisens bombtekniker arbetade också med att säkra spår, och flera byggnader i närheten utrymdes. Vid åttatiden var dock ännu ingen person gripen.
– Inte heller har vi någon kvalificerad bedömning av vilken typ av sprängladdning det kan röra sig om, säger Kim Hild, informatör vid polisens ledningscentral.
Samtliga tre boende i villan vittnade våren 2017 i en rättegång mot en 27-årig Staffanstorpsbo med ett långt kriminellt förflutet. Enligt egna uppgifter under rättegången är 27-åringen medlem i gänget La Familia.
Familjen som bor i den sprängda villan vittnade i våras mot en gängkriminell, som försökt pressa sonen på pengar.Bild: Patrick Persson
Rättegången slutade med att gängmannen dömdes för en lång rad brott: olovlig körning, rattfylleri, narkotikabrott och brott mot knivlagen – samt försök till utpressning. Straffet blev ett års fängelse. Enligt sin Facebooksida släpptes 27-åringen från fängelsestraffet i mitten av november 2017.
Upprinnelsen till rättegången var en påstådd skuld. Enligt gängmannen hade brandmannens son en skuld till honom på cirka 20 000 kronor, ett krav som framfördes för första gången våren 2016.
Vid ett par tillfällen 2016 och 2017 hotades sonen med repressalier, om inte skulden betalades. Den 28 april i fjol dök gängmannen, som är dömd för ett flertal narkotikabrott och våldsbrott, upp utanför bostaden med sin gängväst i handen.
Om gårdagens attentat är relaterat till denna rättegång, är inte känt.
– Vi vet att det finns en bakgrund med en bil, som de ägde, som small på nyårsafton. Men hur det är relaterat till det som hänt nu kan vi inte säga än, säger polisens informatör Stefan Svensson.
Vid 13.30 på måndagen hade ingen gripits för sprängningen.
– Vi har inte heller ännu någon som är misstänkt. Just nu arbetar vi med kompletterande förhör och med att försöka fånga upp vittnen till händelsen, säger Stefan Svensson.
Räddningstjänstens yttre befäl Bo Nilsson bekräftade under natten till SVT att det är en av hans kollegor som bor i den utsatta villan, liksom att brandattentatet vid nyår riktades mot kollegans bil.
– Jag kan bekräfta att det är en av mina kollegor som bor i bostaden. På nyårsafton exploderade hans bil, men jag känner inte till någon hotbild mot honom. Stödfunktioner har satts in och vi ser mycket allvarligt på händelsen.
Gå till toppen