Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lantbruk

LRF ny partner för snabbväxande Gårdsfisk

Miljövänlig fiskodling i ladugården. Det är företaget Gårdsfisk affärsidé. Nu tar bolaget 10 miljoner i nytt kapital – och börjar sälja sina odlingssystem till svenska bönder.

Clarias, eller afrikansk ålmal, odlas redan i stormängd i varma länder, Den kräver 28 grader i vattentemperatur för att trivas.Bild: Lars Brundin
Sedan 2013 har entreprenörerna Johan Ljungquist och Mikael Olenmark arbetat för att förverkliga idén om ett nytt, hållbart vattenbruk – på land.
Tanken, att skapa ett effektivt, miljövänligt sätt att odla fisk, föddes under deras gemensamma studietid på Lunds universitet.
– Många bönder har ju problem med lönsamheten. De har också ofta lador som står tomma. Vår idé var att hitta ett sätt att att använda ladorna till fiskodling, berättade Johan Ljungquist, när Sydsvenskan träffade honom hösten 2016.
Ett problem med fiskodlingar är att de ofta bedrivs på ett miljöovänligt sätt. Men Gårdsfisks system är slutet – och det näringsrika restvattnet, med rester av foder och fiskbajs, kan då användas som gödningsmedel på åkrarna.
Utvecklingen har de senaste åren bedrivits på en gård i Skättilljunga utanför Kristianstad.
Intresset för fiskodling är just nu stort, och Gårdsfisk kände därför att läget vintern 2017-2018 var rätt för att försöka expandera snabbt, snarare än i maklig takt.
– Vi hade många som ville investera och fick erbjudande om mer pengar än vi behövde, berättar Johan Ljungquist.
Mikael Olenmark, till vänster, och Johan Ljungquist driver firman Gårdsfisk i Skättilljunga utanför Tollarp i Skåne. Här matas fisken i stora uppfödningstankar.Bild: Lars Brundin
De investerare som valdes ut blev LMK-stiftelsen, som med bas i Lund leds Peter Ragnarsson, ett par privata investerare samt LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Totalt investerar de tio miljoner kronor i Gårdsfisk.
– I och med att vi ska bygga upp ett system för kontraktsodlare i lantbruket, är LRF:s engagemang väldigt viktigt. Nu blir det tydligt att fiskuppfödning hör hemma i lantbruket. Vi får också tillgång till LRF:s sakkunskap och nätverk.
Gårdsfisk odlar tre sorters snabbväxande tropisk fisk: en afrikansk mal av clarias gariepinus, samt de abborrliknande rödstrimma och svart rödstrimma.
Efter många års utveckling är systemet stabilt och effektiv nog för att spridas, menar Johan Ljungquist.
– Vi kommer aldrig någonsin att bli helt färdiga. Det finns alltid saker att utveckla. Men vi har definitivt ett system som är bra nog för att sätta ut på marknaden.
Hur komplex affärsidén egentligen är har uppenbarat sig gradvis under de fem-sex åren med Gårdsfisk. Inte bara ska odlingen fungera. Även ekonomin måste hålla, det måste finns köpare i handeln för en ny och okänd fisksort – och de som ska sköta odlingarna måste utbildas.
– Vi har tagit ett brett grepp, en helt ny produktion av nya produkter. Det är ett system med många komponenter som ska fungera, medger Johan Ljungquist.
– Den största utmaningen för oss just nu är att kunna följa med marknaden. Vi vill varken producera för mycket eller för lite fisk för våra kunders behov.
Fakta

Gårdsfisk

Grundades 2013 av Johan Ljungquist och Mikael Olenmark. Försöksanläggningen ligger i Skättilljunga norr om Tollarp i Skåne.

Visionen är att skapa ett miljövänligt, lönsamt sätt att odla fisk på land – till exempel i lador. Tanken är att fiskodlingen ska kunna komplettera övriga inkomster för lantbrukare.

I februari 2018 blev det klart att LMK och LRF investerar i företaget.

Gå till toppen