Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lundaföretag lanserar global satellitanalys för jordbruket

Lundaföretaget Vultus tror sig kunna minska användningen av gödsel med 40 procent genom sin tekniska lösning. Det handlar om en global satellitanalys som ger information om olika växters gödslingsbehov.

Teamet bakom Vultus, med grundarna William Håkansson (vit pikétröja) och Robert Schmitt (andra från vänster).
Övergödning, tillkommande skador och spill är ett vanligt problem för lantbrukare. Nu har Lundaföretaget Vultus utvecklat en ny teknik, ett globalt satellitsystem, som kan minska slöseri i jordbruket och hjälpa odlare att nå större skördar till ett lägre pris.
– Vi såg hur andra industrier tog fördel av digitalisering och ny teknik och det fanns en risk att lantbruket inte också skulle ta del av denna revolution, säger William Håkansson, medgrundare av Vultus.
Företagets system distribueras i samarbete med partners från Ryssland, Ukraina, Storbritannien och Indien. Tekniken, som ger exakt information om olika växters gödslingsbehov, är anpassad för användning av såväl små gårdar som industriella lantbruk och kommer initialt att täcka 5,5 miljoner hektar.
– Bara i Ryssland, Ukraina, Storbritannien och Frankrike har vi en marknadspotential på 1,1 miljarder euro. Sedan är det svårt att estimera marknadspotentialen i resten av världen, säger William Håkansson.
Vultus grundades så sent som 2016 av William Håkansson och Robert Schmitt. Sedan dess har teamet vuxit till nio personer.
Gå till toppen