Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två nya Michelinstjärnor till skånska restauranger

Malmö har fått en ny Michelinrestaurang. På måndagskvällen tillkännagav The Michelin Guide att restaurangen Sav i Tygelsjö nu har en stjärna i guiden. Det blev också en jubelkväll för Malmökocken Daniel Berlin som nu får en andra stjärna för sin restaurang i Skåne Tranås på Österlen.

Sven Jensen och Alexander Fohlin på restaurangen Sav.Bild: Erik Pütsep
På måndagskvällen delade The Michelin Guide för fjärde gången ut stjärnor även till det skånska restauranglivet. I Köpenhamns rådhus tillkännagav Michelinguidens Michael Ellis hur årets guide ska se ut.
För Malmös del var den stora sensationen att restaurangen Sav i Tygelsjö knep åt sig en stjärna direkt. Restaurangen öppnade för ett år sedan i Michelinrestaurangen Ambiance à Vindåkras tidigare lokal. Sven Jensen och Alexander Fohlin som driver Sav har tidigare jobbat ihop på Mrs Brown i Malmö och på Bantorget 9 i Lund.
Under året har Sav redan utsetts till årets krog i Malmö av Nöjesguiden och enligt White Guide var de förra året Malmös näst bästa restaurang med en totalpoäng som översteg både Sture och Lyran.
Sven Jensen var uppe på scen för att ta emot Michelinjackan och guiden från Michael Ellis händer.
– Det har varit en stor utmaning att ta över en redan existerande Michelinrestaurang. Förväntningarna var höga och vi satsade allt. Det har varit mycket hårt jobb och det kommer att bli ännu mer jobb nu, sade Sven Jensen på scen.
Skåne fick även en andra tvåstjärnig restaurang på måndagskvällen. Vollmers i Malmö fick nu sällskap av Daniel Berlin i Skåne Tranås. Guiden lyfte på scen hur Daniel Berlin enbart har fem bord och den fantastiska stämningen på plats. Daniel Berlin svarade kort på några frågor innan han sade att han var för tagen för att kunna prata.
"På ett underbart sätt utnyttjar Daniel Berlin de lokala ingredienserna med betoning på balans, renhet och precision", skriver Michelinguiden.
Den största svenska nyheten var att Sverige fick sin första trestjärniga Michelinrestaurang genom tiderna. Frantzén i Stockholm blev därmed historisk och kocken Björn Frantzén var på plats för att ta emot utmärkelsen.
– Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan, sade Michael Ellis, International Director för Michelin-guiderna.
Innan Michelin-tillkännagivandet pratades det en del om huruvida Bloom in the Park skulle förlora sin stjärna nu när Titti Qvarnström lämnat restaurangen. Men Bloom in the Park behåller stjärnan och därmed blir deras nya köksmästare Kathrin Baake den tredje kvinnliga Michelinkocken i Sverige. Även Vollmers och Sture behåller sina två respektive en stjärnor.
Kathrin Baake blev ikväll Sveriges tredje kvinnliga Michelinkock efter Titti Qvarnström (Bloom in the Park) och Karin Fransson (Hotell Borgholm).Bild: Peter Frennesson
Det blev inte heller några nya Bib Gourmand-utmärkelser till Malmö. Bastard och Namu behåller sina, medan Cirkus at More Bistro naturligt förlorar sin eftersom de stängt. Bib Gourmand är en utmärkelse till restauranger som gör mat på hög gastronomisk nivå till ett bra pris, nivån under Michelinstjärnan.
Nya trestjärniga restauranger 2018: Frantzén i Stockholm.
Nya tvåstjärniga restauranger 2018: Daniel Berlin i Skåne Tranås och Kadeau i Köpenhamn.
Restaurangerna som ikväll fick sin första Michelinstjärna:
Sverige: Sav i Malmö. Aloe i Stockholm. Agrikultur i Stockholm.
Danmark: Me Mu i Vejle. Jordnær i Gentofte.
Finland: Grön, Helsingfors.
Norge: Galt, Oslo.
Två restauranger blev av med sina stjärnor. Köpenhamnsrestaurangen Den Røde Cottage eftersom de stängt och dessutom Göteborgsrestaurangen Sjömagasinet. I övrigt behöll alla sina stjärnor.
Håll koll på det skånska kroglivet – följ Dygnet Runt på Facebook
Fakta

Alla Michelinrestauranger i Sverige och Danmark 2018

Sverige

3 stjärnor

Frantzén, Stockholm.

2 stjärnor

Vollmers, Malmö.

Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås.

Oaxen Krog, Stockholm.

Fäviken Magasinet, Järpen.

1 stjärna

Malmörestaurangerna Sav, Bloom in the Park och Sture.

Stockholmsrestaurangerna Agrikultur, Aloë, Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Imouto, Mathias Dahlgren Matbaren, Operakällaren, Sushi Sho och Volt.

Göteborgsrestaurangerna Bhoga, Koka, SK Mat & Människor, Thörnströms Kök, 28+ och Upper House.

Hotell Borgholm i Borgholm.

PM & Vänner i Växjö.

Bib Gourmand

Malmörestaurangerna Bastard och Namu.

Stockholmsrestaurangerna Bar Agrikultur, Brasserie Bobonne, Eat, Kagges, Lilla Ego, Nook, Oaxen Slip, Proviant Östermalm, Rolfs Kök, Shibumi och Ulla Winbladh.

Göteborgsrestaurangerna Familjen, Project och Somm.

Danmark

3 stjärnor

Geranium, Köpenhamn.

2 stjärnor

Aoc och Kadeau Copenhagen i Köpenhamn.

Henne Kirkeby Kro, Henne.

1 stjärna

Köpenhamnsrestaurangerna Clou, Era Ora, Formel B, Jordnær, Kiin Kiin, Kokkeriet, Kong Hans Kaelder, Marchal, 108, Relæ, Søllerød Kro, Studio at the Standard.

Århusrestaurangerna Domestic, Frederikshøj, Gastromé och Substans.

Kadeau, Bornholm.

Koks, Färöarna.

Ti Trin Ned, Fredericia.

Dragsholm Slot, Hørve.

Frederiksminde, Præstø.

Me Mu, Vejle.

Bib Gourmand

Köpenhamnsrestaurangerna L’Altro, Anarki, Enomania, Frederiks Have, Kødbyens fiskebar, Marv & Ben, Melée, Musling Bistro, Pluto, PMY och Rebel.

Århusrestauangerna Hærværk och Pondus.

Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen