Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljonbidrag ska ge nya lösningar kring mat för äldre

Livsmedelsakademin satsar 1,7 miljoner kronor på nya måltidslösningar för äldre. Projektet finansieras av EU-programmet Horizon 2020 och leds av Livsmedelsakademin i samarbete med nio andra länder.

Lotta Törner är vd för Livsmedelsakademin.Bild: Niklas Gustavsson, Jenny Leyman
Det internationella projektet har döpts till Inclusilver, och ger entreprenörerna och företagen ett direktspår till den europeiska marknaden.
I den första omgången får tre innovationsprojekt stöttning: en måltidsportal som ökar både arbets- och måltidsglädjen inom äldreomsorgen, en patenterad ingrediens som kan användas i flera olika produkter för att bland annat motverka undernäring, samt ett shot som kan underlätta insomningen.
Den sistnämnda produkten baseras på naturliga ingredienser och har utvecklats av Lundaföretaget Wellbemed.
– Den här typen av pengar riktas sällan mot offentlig sektor och de äldre. Därför är det extra roligt att få dela ut innovationspengar till företag som arbetar med den offentliga måltiden. Ett område som Livsmedelsakademin arbetat länge med och som vi brinner för, säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin.
Gå till toppen