Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Nya Michelinstjärnor lyfter Skåne

På måndagskvällen delade Guide Michelin ut två nya skånska stjärnor. Totalt finns det fem skånska stjärnkrogar – stjärnglans som har betydelse både för turismen i regionen och för kommande företagsetableringar.

Nina Christensson, ordförande i Visitas södra region och en av Malmös kroglivs mäktigaste, gläds för Skånes skull åt att bland andra Daniel Berlin i Skåne Tranås fått stjärnor i Guide Michelin.Bild: Daniel Ekbladh Peter Frennesson
Två nya stjärnor i prestigefylla Guide Michelin. Det blev resultatet när The Michelin Guide för fjärde gången delade ut utmärkelser även till det skånska kroglivet.
Ett år gamla restaurang Sav i Malmö fick sin första stjärna och Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås fick sin andra. Totalt finns det fem stjärnkrogar i Skåne, fyra av dem i Malmö.
– Det är en inspiration för hela branschen som visar att man kan lyckas.
Det säger Nina Christensson, ordförande i branschorganisationen Visitas södra region och en av Malmös kroglivs mäktigaste personer. Hon driver restaurang Smak i Malmö konsthall och matinkubatorn Gro'Up på Spånehusvägen. Dessutom är hon en av ägarna till Bastard, som igår fick behålla utmärkelsen Bib Gourmand - nivån under en Michelin-stjärna.
Läs mer: Sav-kocken: ”Det här är ju varje kocks dröm”
Hon pekar på att besöksnäringen är en växande basnäring i Skåne som kommer att skapa många arbetstillfällen framöver.
– Vi talar om cirka 50 000 personer varje år i flera år framåt. Utmärkelser som dessa är en stor inspirationskälla och har stark "impact" för hela besöksnäringen.
Pia Jönsson Rajgård, vd för Skånes marknadsbolag Tourism in Skåne, ser stjärnorna som ett internationellt erkännande för skånsk gastronomi.
– Det är otroligt roligt att Guide Michelin nu tittar seriöst utanför huvudstäderna i Norden. Det ligger hårt arbete bakom att få dem att komma hit och bedöma krogarna, så bara det är en framgång.
Den reella effekten på turismen är svår att mäta, menar hon. Men internationellt innebär uppmärksamheten kring stjärnkrogarna ett visst genomslag.
– Vi märker det på hur Skåne beskrivs av matskribenter, bloggare och foodies som kommer hit. Mycket av vårt jobb riktar in sig på dem. Det lyfter kännedomen om Skåne som en mat- och dryckesdestination, det är det viktigaste.
Hon får medhåll av Nina Christensson.
– Internationellt är vi i Skåne redan en växande matdestination. Stjärnor och utmärkelser från Guide Michelin kommer såklart ge ytterligare reseanledningar hit för både nationella och internationella turistande och matresande människor.
Pia Jönsson Rajgård påpekar att man också inom ramen för Greater Copenhagen-samarbetet pekat ut mat och dryck som ett särskilt styrkeområde för hela regionen. På andra sidan sundet fick Me Mu i Vejle och Jordnær i Gentofte sina första stjärnor igår. Kadeau i Köpenhamn fick sin andra.
– Vi arbetar mycket tillsammans med danskarna kring detta. Därför glädjer det mig nästan lika mycket att krogar på danska sidan också fick nya stjärnor igår.
Malmö stads näringslivsdirektör Pehr Andersson säger att Michelin-stjärnorna betyder mycket stadens attraktivitet.
– Stjärnorna skapar en annan status. Det är fantastiskt att en stad av vår kaliber kan ha så många stjärnkrogar. Det inspirerar alla andra.
Tillsammans med kulturlivet är utelivet med mat och dryck viktiga bitar när Malmö marknadsförs.
– Det blir en del när vi visar upp staden. När det gäller att få folk att flytta hit och få till företagsetableringar är den totala upplevelsen av en stad mycket viktig. Då är utelivet i bred mening en stor del. Det här skapar en extra stjärnglans.
Fakta

Skånska utmärkelser i Guide Michelin

2 stjärnor

Vollmers i Malmö.

Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås.

1 stjärna

Malmörestaurangerna Sav, Bloom in the Park och Sture.

Bib Gourmand

Bastard och Namu, båda i Malmö.

Gå till toppen