Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen bekräftar samband mellan branddåd i Staffanstorp

Sedan nyår har tre bilar och en villa sprängts eller satts i brand i Staffanstorp. Det finns kopplingar mellan de familjer som utsatts.

I det första attentatet, på nyårsnatten, förstördes en bil tillhörande en familj där en vuxen son, hans mor och styvfar alla vittnat mot en 27-åring gängmedlem från orten. Pappan i familjen arbetar på räddningstjänsten i Staffanstorp-Lomma.
Familjens vittnesmål ledde våren 2017 till att gängmannen dömdes till ett års fängelse för att bland annat ha försökt pressa sonen i familjen på pengar.
Gängmannen, som själv säger sig vara medlem i gänget La Familia, frigavs villkorligt ur fängelset redan i mitten av november.
Läs också Familjen i sprängda villan hade vittnat mot gängkriminell
Läs också Explosion vid bostad kopplas till bilbrand
Under nyårsnatten skadades också en annan bil, tillhörande en annan Staffanstorpsfamilj. Familjens bostad finns i området Nevishög. Bilen stod utanför deras bostad, när en fyrverkeripjäs avfyrades intill bilen.
Natten till igår exploderade en sprängladdning utanför den första familjens bostad. Sju fönster krossades. Eftersom det fanns folk hemma när laddningen detonerade rubriceras händelsen som mordförsök.
Det fjärde och sista dådet inträffade tidigt i morse. Då small det återigen vid Nevishögsfamiljens bostad. Även den här gången var det en bil som förstördes. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse genom explosion.
Att det finns en koppling mellan de båda utsatta familjerna bekräftas av Staffanstorps kommunpolis Christer Stålhandske.
– Vi ser ett tydligt samband mellan de båda explosionerna, men vill inte säga vad det är.
– Vi berättar inte detaljer utåt. Däremot säger vi att vi ser ett samband, så att Staffanstorpsborna ska förstå att det inte går runt någon och spränger bilar urskillningslöst, säger Ewa-Gun Westford vid Skånepolisen.
Det som hände i natt var att någon krossade ett fönster på en bil och slängde in något som exploderade inne i bilen.
– Det är ännu inte klarlagt vad som exploderade, men det var inte en handgranat, säger Christer Stålhandske.
Polisen kommer i dag att knacka dörr för att höra om grannarna har några tips att lämna. I övrigt planerar de ingen särskild närvaro i Staffanstorp i dag.
– Vi ser inget skäl till oro för kommuninvånarna. Vi ser ett tydligt samband mellan dessa båda händelser och utreder i den riktningen, säger Christer Stålhandske.
Gå till toppen