Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rektorn flyttar till Professorsstaden

Universitetets huvudbyggnad töms för sanering och renovering. Rektorn och hela universitetsledningen flyttar till gamla Histologen på Biskopsgatan. Verksamheterna som nu finns i det vita Universitetshuset evakueras till tre olika byggnader.

Här i gamla Fysiologen, även känt som huset Wrangel, ska Lunds universitets rektor och övriga ledning sitta när Universitetshuset evakueras.Bild: Tom Wall
Under våren lämnar Universitetets rektor, Universitetets hela ledningsgrupp och ledningskansliet Lunds universitets huvudbyggnad. Personalen som sitter i den så kallade rektorskorridoren blir de första som lämnar det vita Universitetshuset som måste fuktsaneras.
Universitetets fastighetsavdelning har undersökt olika möjligheter sedan problemen med dålig luft i Universitetshuset blev kända, och nu är beslutet fattat. Under tisdagen fick alla universitetsanställda som har sin arbetsplats i Universitetshuset veta vart deras avdelningar ska evakueras medan huset saneras och renoveras.
Rektorn och universitetsledningen flyttar till den gamla Histologen, en byggnadsminnesmärkt tegelvilla i italiensk renässansstil från 1890-talet. Huset tillhörde tidigare Histologiska institutionen, vars namn fortfarande står över entrén.
Senare användes huset av Institutionen för kulturvetenskaper, och fick då namnet Wrangel, efter Ewert Wrangel som var professor i konsthistoria i början av 1900-talet. Sedan verksamheten flyttat till Lux-huset 2014 har delar av huset stått oanvända.
I princip skulle universitetsledningen kunna flytta in till de tillfälliga lokalerna redan i mars, säger Universitetets förvaltningschef Susanne Kristensson.
– Lokalerna skulle kunna vara tillgängliga då, men vi behöver först diskutera vilka delar av huset vi kan använda och när man kan packa ner saker, så det hade kanske blivit lite väl häftigt. Men vi räknar med att kunna flytta senast under april.
Andra verksamheter som finns i Universitetshuset kommer att flytta till Botaniska museet i Botaniska trädgården samt till gamla Arkeologen på Sandgatan, men först efter sommaren.
– Tyvärr måste vi splittra verksamheten på tre olika hus, men vi behöver evakueringslokaler. Man har sökt med ljus och lykta efter lämpliga lokaler, och det här är vad vi har hittat, säger Susanne Kristensson.
De tillfälliga lokalerna är tänkta att användas i två-tre år. Därefter ska rektorn och universitetsledningen flyttat till det renoverade Kungshuset i Lundagård, medan det vita Universitetshuset ska användas som Universitetets besökscentrum.
Fakta

Histologi

Histologi, även kallad vävnadslära, är vetenskapen om de normala vävnadernas mikroskopiska uppbyggnad. Ofta används begreppet synonymt med mikroskopisk anatomi (egentligen organens mikroskopiska uppbyggnad) och inkluderar då också cytologi (cellära).

Källa: Nationalencyklopedin.

Gå till toppen