Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Även den andra Staffanstorpsfamiljen hade vittnat mot gängmannen

Ännu finns ingen gripen eller misstänkt efter dåden. Men en rättegång våren 2017 kopplar samman de bägge angripna Staffanstorpsfamiljerna.

Polisen ser tydliga kopplingar mellan Staffanstorpssprängningarna.Bild: Patrick Persson
I april 2016 var en då tjugoårig Staffanstorpsbo och hans bror på en bensinmack i utkanten av tätorten för att tvätta sin bil. De kontaktas då av en ett par år äldre man med ett kriminellt förflutet, som kommer åkande på motorcykel.
Motorcyklisten har ett oväntat och hotande budskap: tjugoåringen har en skuld på runt 20 000 kronor honom som måste betalas. Den hotade ynglingen blir rädd: han känner inte mannen, men har hört om honom ryktesvägen.
Efter händelsen vid macken 2016 dröjer det nästan ett år innan Staffanstorpskillen åter kontaktas om den påstådda skulden. Den 28 mars 2017 har han just kört för att träffa en kompis på en adress nära området Nevishög, när en bil glider upp bakom honom.
I bilen sitter den man som hotade honom på bensinmacken.
Det räcker för att Staffanstorpskillen ska snabbt springa från platsen. Han ringer sin mor och far och de kommer för att hämta honom. Eftersom han lämnat bilen i panik finns han mobil kvar. När föräldrarna ringer upp svarar den kriminella man som tidigare hotat deras son.
En stund senare grips mannen, som enligt egen utsago är medlem i gänget La Familia, av polis utanför adressen i Nevishög.
De uttalade hoten leder i maj 2017 till en rättegång i Lunds tingsrätt för försök till utpressning och flera andra mindre brott.
I tingsrättens huvudförhandling vittnar den hotade yngligen, hans mor och styvfar. Men i polisens förundersökningsprotokoll finns även Nevishögsfamiljens vittnesmål med.
Den 8 maj 2017 döms gängmannen till ett års fängelse, bland annat för försöken till utpressning. Den 18 november meddelar han på sin Facebooksida att han är frigiven.
Av de sju spräng- eller branddåd som inträffat i Staffanstorp sedan nyår har två – en förstörd bil och en sprängladdning vid familjens villa – drabbat den hotade killens familj. Ytterligare två har riktats mot bilar tillhörande familjen i Nevishög.
Vid tiotiden på onsdagen finns fortfarande ingen misstänkt eller gripen för händelserna. Några formella misstankar mot gängmannen finns inte.
Explosionen i villan rubriceras som mordförsök, medan bilexplosionen, som inträffade natten mot tisdagen, är rubricerad som allmänfarlig ödeläggelse.
Under onsdagen fortsätter polisen att knacka dörr för att leta efter vittnen. Man kommer också att göra ytterligare förhör, både med de drabbade och med närboende, berättar polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
– Vi väntar också på tekniska resultat.
En viktig fråga att försöka få svar på är vad det var för sprängmedel som användes vid händelserna, säger hon.
– Vi tror inte att det är handgranater.
Vad utredningen hittills har gett i övrigt vill hon inte svara på.
– Eftersom vi ser ett misstänkt samband mellan de fyra händelserna så behöver vi arbetsro.
Fakta

Sju attacker i Staffanstorp sedan nyår

30 december 2017. En bil brinner, en annan får däcken sönderskurna.

31 december 2017. Två bilar förstörs genom mindre explosioner. En totalförstörs, en får mindre skador.

1 januari 2018. En bil vid Åkershus utsätts för skadegörelse.

18 februari 2018. En sprängladdning detonerar strax innan midnatt utanför en villa i centrala Staffanstorp. Sju fönster krossas.

20 februari 2018. En parkerad bil får skador av en mindre sprängladdning.

Gå till toppen