Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sjuksköterskan fick nog av hjärtstillestånd – började sälja hjärtstartare

Ambulanssjuksköterskan Björn Jadeland fick nog av att komma för sent till de som drabbats av hjärtstillestånd. Nu driver han Viamedici i Lomma som säljer hjärtstartare och utbildar i hjärt- och lungräddning.

Tidigare ambulanssjuksköterskan Björn Jadeland driver Viamedici i Lomma. Nu skänker företaget en hjärtstartare till Lommaborna.Bild: Peter Sjöberg
Tryck trettio gånger och blås två. Konsten att göra hjärt- och lungräddning kan rädda liv. Hallås reporter fick en lektion av Viamedicis vd Björn Jadeland på Alla hjärtans dag.
– Det gäller att trycka väldigt hårt, bröstkorgen ska tryckas ned fem–sex centimeter. Det är enormt hårt. Den som vill kan blåsa men det viktigaste är att man börjar trycka så fort som möjligt.
Finns en hjärtstartare till hands ökar chanserna att rädda liv. Den analyserar hjärtrytmen och är det ett hjärtstopp så guidar en röst hur man ska göra i väntan på ambulanspersonalen. Björn upplevde många gånger under sina 14 år inom ambulansvården hur dyrbara sekunderna är.
– Det var tufft att gång på gång köra ut på uppdrag där man på förhand nästan visste att det inte skulle lyckas, bara på grund av körtiden dit. Vi tänkte att det måste gå att göra något åt det. Vi visste att de gånger det gick väl var när allmänheten hade startat hjälpen och vi var i närheten.
Nu jobbar han med att få ut fler hjärtstartare i samhället och att få allmänheten att använda dem. Viamedici har sedan 2004 sålt över 7 000 hjärtstartare och utbildat tusentals i att rädda livet på människor med hjärtstopp. Hur många som företagets hjärtstartare räddat livet på är omöjligt att säga på grund av sekretessen inom vården.
– Vi har i varje fall ett 100-tal som har räddats med hjälp av våra hjärtstartare. Vi kan se i minnet på hjärtstartarna om de har fått tillbaka frekvensen igen, men vi kan inte med säkerhet veta om de är helt friska en månad senare, säger Björn.
Försäljningen av hjärtstartarna utgör runt 60 procent av företagets intäkter och de finns utplacerade lite överallt i samhället. Den nyfikne kan se dem som har registrerats via appen "Rädda hjärtat".
Nu skänker företaget också en hjärtstartare till Lommaborna.
– I Köpenhamn finns de utplacerade överallt i gatumiljön. Det finns ingen som är tillgänglig dygnet runt i Lomma. De flesta hjärtstoppen sker i hemmiljö och vi vill att de ska vara tillgängliga för allmänheten där det är störst risk att det sker, säger Björn.
Nu hoppas han kunna få upp hjärtstartaren någonstans runt Centrumtorget. För att det ska bli möjlighet behöver man först komma överens med fastighetsägaren till huset som den ska sitta på.
Förstår folk hur de ska använda den?
– Det måste vi arbeta med, vi kommer att bjuda in till utbildningar här hos oss. Hjärtstartaren guidar dig exakt vad du ska göra och tjatar på dig tills du gör det. Hade alla fått den informationen hade fler vågat använda dem.
Gå till toppen