Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

Syskonen väljer kampsport i nya lokalerna

Syskonen Lovisa och Hugo Nilsson från Lödde har fastnat för kampsport – och inte bara en. På Musubi Dojo tränar de flera stycken olika sporter i klubbens nya lokaler.

Lovisa och Hugo Nilsson från Lödde gillar olika sporter bäst. Lovisas favorit är jujutsu ryu medan Hugo gillar judo bäst.Bild: Peter Sjöberg
Lovisa Nilsson började med judo, nu tränar hon även sportjujutsu och jujutsu ryo. Lillebror Hugo tränar judo och jujutsu ryu och har även testat den ryska självförsvarsmetoden systema. På Musubi Dojo Kampsportförening kan medlemmarna även träna aikido och snart brasiliansk jujutsu.
– Musubi betyder sammanflätat, man ska få chans att prova på olika sporter för samma avgift. Det är ganska många som tränar två-tre stycken och det är ganska bra att blanda, det gör att vi lär nya saker av varandra hela tiden, säger klubbens ordförande Joel Lilleås.
I jujutsu ryu och sportjujutsu är slag och sparkar tillåtna, inte i judo. Men medan den förstnämnda är rent självförsvar är sportjujutsu och judo mer kamp och riktat åt tävling.
– Just nu är jujutsu ryu roligast. Där är kast och sparkar, och slag och fällningar också. Så det är en mix av judo och sportjujutsu. Hade jag hunnit träna fler sporter hade jag gärna gjort det. Jag tycker det är jättekul att träna, säger Lovisa.
– Jag gillar judo bäst. Jag har tränat det ganska länge och har orange bälte. Framåtfallet är jag allra bäst på, säger Hugo och demonstrerar genom att hoppa över Joel Lilleås och landa med en rullning och komma upp till stående.
Sedan denna terminen tränar de i klubbens nya lokaler på industriområdet i Lödde. Här står första dojon redan klar med en yta på drygt 120 kvadratmeter. Inom kort ska även den andra på runt 100 kvadrat stå färdig. För bygget har klubben fått bidrag från Kävlinge kommun och Skåneidrotten. De får mer än dubbelt så stor yta som i förra lokalen.
– Det är ett oerhört lyft. Tidigare fick vi tacka nej till ungdomar för att vi inte fick plats. Nu kan vi ta emot nya medlemmar och vi kan ordna tävlingar, samarbeten med andra klubbar och även ha läger här, säger Joel Lilleås.
Lovisa Nilsson trivs på Musubi Dojo Kampsportförening i Lödde.Bild: Peter Sjöberg
Klubbens satsningar på självförsvarskurser för tjejer har lockat många deltagare och får en fortsättning med en ny kurs den 11 mars. Men innan dess ordnas ett Öppet hus i de nya lokalerna redan den 25 februari.
– Man kan också komma att testa våra olika sporter på ordinarie träningstider under hela vecka 8, säger Joel Lilleås.
"De nya lokalerna är ett oerhört lyft" säger Joel Lilleås som är ordförande i Musubi Dojo Kampsportförening i Lödde.Bild: Peter Sjöberg
Fakta

Lovisa och Hugo Nilsson

Bor: Lödde.

Familj: Mamma Linda-Marie och pappa PA.

Gör: Lovisa går i femman på Internationella engelska skolan i Lund. Hugo går i tvåan på Nyvångskolan i Lödde.

Tränar: Hugo tränar hockey, judo och jujutsu ryu. Lovisa tränar simhopp, judo, jujutsu ryu och sportjujutsu.

Aktuella: Tränar på Musubi Dojo Kampsportförening som ordnar Öppet hus i sina nya lokaler på Produktvägen 12 F i Löddeköpinge den 25 februari, klockan 12–15.

Gå till toppen