Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

IFK Ystad-spelaren skänker hela lönen till Oscars insamling

IFK Ystads nyförvärv Johan Börjesson skänker alla sina matcharvoden till 13-årige Oscar Sajlands cancerbehandling i Mexiko.
”Jag vill dela med mig av min pånyttfödda chans att spela handboll till Oscar”, skriver han på Facebook.

Göran Sajland med insamlingssidan för sin cancersjuke son.Bild: Sandra Henningsson
13-årige Oscar Sajland från Lund har spelat handboll i Johan Börjessons gamla Lundaklubb H43. Men just nu sportar Oscar inte. Han har drabbats av en aggressiv hjärntumör, som det saknas en godkänd behandling för i Sverige. Hoppet står till en privat klinik i Mexiko, men behandlingen kostar flera miljoner kronor. Hans föräldrar har startat en insamling och tusentals har engagerat sig, något HD och Sydsvenskan tidigare skrivit om.
Läs mer: Tusentals engagerar sig för 13-årige Oscar
På onsdagen uppgår insamlingen till Oscar Sajland nästan 250 000 euro. Det återstår nu knappt 100 000 euro till insamlingens mål är nått.
En av dem som vill dra sitt strå till stacken är IFK Ystad-spelaren Johan Börjesson, 41, som i likhet med många andra blivit berörd av 13-åringens öde. Handbollsspelaren skriver på Facebook att han kommer att skänka alla sina matcharvoden till insamlingen.
”Jag vill dela med mig av min pånyttfödda chans att spela handboll till Oscar. Jag kommer därför be IFK Ystad att istället för att betala ut mitt matcharvode sätta in pengarna direkt till Oscars insamling för alla matcher jag spelar.”
Han uppmanar resten av handbollsfamiljen att hjälpa 13-åringen:
”Kom igen, tillsammans kan vi få se Oscar spela handboll igen.”
Johan Börjesson har själv räddats av handbollen när han av en slump deltog i en doktorsavhandling om elitidrottares hjärtan 2007. Då spelade han i Lundaklubben H43. Under studien upptäckte läkarna att hans hjärtklaffar var sammanväxta – och han opererades akut.
– Jag opererades 13 december. Läkarna sa att jag förmodligen inte hade överlevt julen, om inte min skada hade uppdagats. Det var en osannolik slump att det här upptäcktes och numera går jag på regelbundna kontroller för mitt hjärta, säger Johan Börjesson till Ystads Allehanda.
Oscar Sajland befinner sig sedan några dagar tillbaka på kliniken i Mexiko tillsammans med sin pappa Göran Sajland. Den månader långa behandlingen har påbörjats. På insamlingssidan Youcaring har familjen nyligen skickat en hälsning till alla som bidragit:
”Oscar hälsar tack från sjukhussängen, där han haft sin första behandlingsdag. Tack till alla er underbara människor! Vi är så tacksamma, inte minst Oscar!”
Fakta

Hjärntumör

Oscar Sajland har dabbats av DIPG - diffust ponsgliom. Det är en aggressiv och ofta snabbväxande hjärntumör i hjärnstammen. Fem till tio barn om året drabbas i Sverige.

Kliniken och den dyra behandlingen i Mexico är starkt kritiserad av svenska läkare. "Det är en hemlig behandling. Vi kan varken bedöma rimligheten eller priset", säger barnonkolog Klas Blomgren, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Gå till toppen