Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Simon Svensson lämnar ståuppandet för skådespelandet – gör debut på Nöjesteatern i höst

Komikern Simon ”Chippen” Svensson har tröttnat på ståuppandet och ger sig nu in i skådespelandet. I komedin ”The play that goes wrong” som har premiär på Nöjesteatern i höst gör han sin stora scendebut som den rampljussugne scenteknikern Torsten.

Simon Svensson.Bild: David Moller
När Tangopalatset stängde igen vid Karlskronaplan så blev ståuppklubben Under Jord hemlösa för ett tag. Men grundarna Simon Svensson, Petrina Solange, Kringlan Svensson och Johannes Finnlaugsson hittade snart ett nytt hem tack vare vännen Cornelius Löfmark som jobbar mycket med Nöjesteatern i Folkets Park.
Väl på Nöjesteatern har kontakterna fortsatt och en dag hörde Simon Svensson talas om en ny komediföreställning som var på gång i huset. ”The play that goes wrong” är flerfaldigt belönad på Broadway och West End. Nu kommer den till Sverige för första gången i regi av Sven Melander. I huvudrollen hittar vi Dramaten-skådespelaren Andreas T Olsson. Pjäsen handlar om en pjäs som ska sättas upp, men där inget går som planerat. En lust att få vara med växte i Simon Svensson och nu är det klart att han ska göra en av huvudrollerna som scenteknikern Torsten.
– Han hoppar först in som vikarie, men tycker sen att det är så kul att han börjar ta över vissa roller. Han ska egentligen inte synas alls, men gör till slut allt för att synas, säger Simon Svensson.
Är det här din skådespelardebut?
– Jag har varit med i en del spex när jag pluggade i Lund och det är väl det som liknar detta mest. Sen har jag gjort en del små SVT-produktioner, men det ska bli väldigt intressant att se hur detta är. Här är det ju riktiga skådespelare från Dramaten. Antingen lär jag mig något eller så blir jag bara irriterad.
Hur gör du för att förbereda dig på detta?
– Jag hoppas kunna åka till London och se föreställningen där. Men problemet är ju att jag gissar att de kommer att vara så jäkligt duktiga att jag bara får prestationsångest.
Simon Svensson berättar att han sett delar av pjäsen i olika webbklipp.
– Det tog bara några sekunder innan jag började skratta. Nu har jag hållit på så mycket med standup och tröttnat på det, så det var längesen jag skrattade så. Så det känns kul att få göra något jag tycker är riktigt roligt.
Vad är det som gör att du tröttnat på ståuppandet, men inte på poddandet som du också håller på med?
– I ståuppandet så måste man lura publiken att det är kul för att få ett skratt. Jag har tröttnat på de knepen och känner mig som en trollkarl som vet precis vad jag behöver göra för att få fram skratten. I poddandet kan jag köra ungefär samma skämt, men jag behöver inte trolla till dem för att få högre skratt. Så jag får samma utlopp för min kreativitet där, säger Simon Svensson.
Så du har gjort din sista ståuppföreställning?
– Ja, det är tanken. Men jag kommer att fortsätta vara med och driva Under Jord.
Så är detta början på en skådespelarkarriär?
– Jag vågar inte tänka så. Jag hoppas ju att jag är duktig, men är orolig för att jag kommer att vara sämst. Men har jag talang för det så hoppas jag att jag kan syssla med detta nu i ett par år.
Hur har Under Jord-gänget tagit detta?
– Jag gissar att den slutgiltiga domen kommer när Under Jord ska ha sin roast i vår. Men jo, gliringarna har redan börjat komma.
”The play that goes wrong” har premiär på Nöjesteatern i Malmö den 14 september och fortsätter sen till Lorensbergsteatern i Göteborg den 8 november. I de andra rollerna i föreställningen hittar man bland andra Andreas T Olsson, Sanna Persson Halapi, Susanne Thorson, Cornelius Löfmark och Robert Rydberg. Biljetterna släpps den 23 februari.
Håll koll på Malmös humorliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Fakta

Simon Svensson

Driver produktionsbolaget Under Produktion och är en av grundarna till ståuppklubben Under Jord. Har skrivit och skådespelat i SVT-webbserien ”Telefonsupporten” tillsammans med Jesper Rönndahl. Gör poddarna Della Sport, Della Arte, Della Papa och Ring UP.

Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen