Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

För första gången - allmänheten kan bli utan allsvenska MFF-biljetter

Klubben tar ytterligare ett steg att belöna de trogna.

Malmö FF börjar den allsvenska säsongen 2018 borta mot Elfsborg, men redan i den andra omgången väntar årets kanske största publikmatch i himmaborgen, numera benämnd enbart Stadion, då AIK gästar den 9 april.
Och MFF tar till ett nytt grepp till den matchens biljettförsäljning.
För första gången i allsvenska sammanhang får medlemmar förköpsrätt, vilket i sin yttersta konsekvens skulle kunna innebära att den så kallade allmänheten blir helt utan biljetter.
I nuläget har MFF sålt cirka 11 200 årskort. I fjor var slutsumman 12 825 och det är väl inte orimligt att den klättrar ditåt.
Utöver detta har AIK rätt till tio procent av total kapacitet. Vilket ska innebära cirka 2150 biljetter, normalt sett. Men polisen har agerat även mot dem med hänvisning till bengaler och begränsat deras tilldelning till 1500 biljetter. Vilket innebär en något mindre bortasektion alltså och vad jag förstår tar då MFF i bästa fall igen 650 av de 1000 biljetter man tappar på en minskning på ståplats. Under förutsättning att det funkar med avgränsningarna för bortastå, vilket jag dock är mycket osäker på.
Övriga biljetter släpps inte som brukligt till alla. Utan medlemmar i Malmö FF får ett par dagars förtur. Från den 27 februari får medlemmar köpa två biljetter. Eftersom detta är ett nytt grepp - men också en möjlighet att få fler medlemmar - så "räcker det" att bli medlem senast 24 februari för att få denna förtur. Man kan misstänka att ett antal tar den chansen.
Den 2 mars släpps "eventuellt kvarstående biljetter", som MFF uttrycker det, till allmän försäljning.
Maxkapaciteten på stadion är normalt sett 22 500 vid en sådan här match. Då inräknas en säkerhetzson på 500 tomma platser vid bortasektionen. Vid denna match ska då tilläggas att polisen sänkt kapaciteten på norra läktaren till 4 000 från de normala 5 000 som MFF haft som max de senaste åren (från början var siffran 6 000, utan säkerhetszon kunde stadion då ta 24 000 eller till och med lite över).
Eftersom MFF 2017 hade runt 6900 medlemmar, så räcker faktiskt inte biljetterna teoretiskt till alla. Men nu är det ju så att många årskortsinnehavare också är medlemmar och kanske inte köper fler biljetter (vilket de rimligen måste kunna göra om de så önskar).
Ett liknande system - men då var ett medlemskap värt en förtur på en biljett (eller snarare ett paket för det omfattade alla tre hemmamatcherna) - användes när MFF spelade Champions League. Sedan dess har klubben varit tydlig med att man letar olika andra system för att premiera trofasta besökare. Det kompliceras och fördröjs delvis av att man diskuterar ett eventuellt gemensamt biljettsystem för allsvenskan.
Men jag kan i alla fall inte påminna mig om att det varit en liknande ordning vid en allsvensk match som denna. Inte ens vid direkta guldmatcher.
Det speglar förstås intresset runt Malmö FF ännu en gång - om nu åtgången blir som klubben uppenbarligen förväntar sig.
Gå till toppen