Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
The Ground

Tung riskkapitalist jagar talanger i Skåne

En av Sveriges tyngsta investerare i innovativa uppstartsföretag, riskkapitalbolaget Northzone i Stockholm, letar investeringar i Skåne. Tillgången på talang i regionen är en av de viktigaste konkurrensfördelarna jämfört med huvudstaden när 20-80 miljoner ska hitta en mottagare.

Marta Sjögren och Henrik Grim från riskkapitalbolaget Northzone grillades under en timme på entreprenörscentret The Ground i Malmö.Bild: Thomas Frostberg
Det närmaste Skåne som Northzones investeringar för tillfället sträcker sig är till Köpenhamn. I samband med ett besök i den danska huvudstaden under veckan passade dock representanter från riskkapitalbolaget på att träffa en grupp bolag som Fast Track Malmö samlat till frukostmöte.
– Vi vill investera i bolag i Skåne och det mest intressanta här i regionen rör sig kring det mobila ekosystemet, som internet of things och mobila plattformar, säger Northzone-partnern Marta Sjögren efter att tillsammans med kollegan Henrik Grim ha frågats ut under en timme på entreprenörscentret The Ground i centrala Malmö.
Spelindustrin är en annan sektor som väcker Northzones intresse i regionen.
Men det som verkligen lockar jämfört med Stockholm är framför allt tillgången till talanger i Skåne, en nödvändighet för att uppstartsföretag som riskkapitalbolag investerar i ska kunna växa tillräckligt snabbt.
– I Stockholm finns det 4-5 giganter som Spotify, Klarna, Truecaller och King. Här har ni just nu ingen sådan gigant. Det gör att konkurrensen om talangerna är lite mer i balans, förklarar Marta Sjögren.
Förutom frukosten med Fast Track Malmö-nätverket ägnades dagen i Skåne åt enskilda möten med bolag som Northzone känner sedan tidigare i regionen.
Det de i första hand letar efter är göra en investering i storleksordningen 20-80 miljoner kronor, enligt Marta Sjögren.
Kommer ni att lyckas göra någon investering i Skåne i år?
– Det tror jag, men man ska komma ihåg att vi bara gör 10-12 investeringar per år, säger hon och gör tydligt att konkurrensen om pengarna är mycket hård.
Northzone grundades 1996 och har investerat i över 120 bolag sedan starten, bland annat Spotify, Klarna och iZettle. Summan som investeras sträcker sig från tio miljoner kronor och uppåt. Normalt görs inga investeringar i nystartade bolag, utan Northzone går in i ett senare skede när det blivit dags att göra verksamheten mer storskalig.
Läs mer: Skånska affärsänglar bildar fond – miljoninvesterar i nya företag
Läs mer: 100 investerare från hela världen är i Malmö
Gå till toppen