Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den of thieves: Korkad kopia av "Heat"

Gerard Butler.Bild: Daniel McFadden

Den of thieves

BIO. THRILLER. USA, 2018. Regi: Christian Gudegast. Med: Gerard Butler, O’Shea Jackson Jr, Curtis ”50 Cent” Jackson, Pablo Schreiber. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.20.

På tröskeln till det kontantlösa samhället kommer den kanske sista representanten för en utrotningshotad genre: rånkuppthrillern. Tyvärr är den en korkad kopia av Michael Manns ”Heat” (1995). Men så heter regissören och manusförfattaren också Christian Gudegast, författaren till den kriminellt löjliga terrorsploitation-rullen ”London has fallen”, (2016) svenske Babak Najafis internationella regidebut.
”Den of Thieves” ställer supersnuten ”Big Nick” (”Dick”?) O’Brien (Gerard Butler) mot superrånaren Ray Merrimen (Pablo Schreiber), ledaren för en skurkarmé av ex-marinkårssoldater. Nick har två humör, förbannad och skitförbannad. Särskilt förbannad är han på att frugan vill skilja sig. Själv ser han inget fel med att vara en korrumperad skitstövel vars fritidsintressen är spritmarinerade barrundor och löpandebandspåsättningar av Los Angeles-områdets strippor.
Filmen försöker anslå en episk ton i parallellklippningen mellan Nicks och Merrimens världar. Vi ser skilsmässodeppige Nick i ensam tristess till själfull ambient-musik stirrande mot horisonten eller dyngrak till stön-och-stånk-musik vid en grogg och ett rutinjuckande underliv på någon strippklubb. Som kontrast är Merrimen ledaren för en gemytlig grabbgemenskap byggd på machomaximen att geväret är bästa sängkamraten eftersom kvinnor är för bögar.
Det är som upplagt för att någon av dem i stridens hetta ska kläcka den klassiska ”Tjuren från Bronx”-repliken ”I don’t know if I’m going to fight him or fuck him” om sin antagonist. Men några ambitioner att skaka om sin testosteronstinna publik har Gudegast alls inte. Hans thrillerkittlingar är av det enklare slaget, som att filmens bifigur Donnie (O’Shea Jackson Jr) visar sig vara filmens joker i upplösningen. En överraskning som är allt annat än överraskande.
Gå till toppen