Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klimatministern imponerad av sopsorteringsroboten i Malmö

Sveriges första robot som sorterar blandat avfall finns i Malmö. ”Superintressant" säger klimatminister Isabella Lövin (MP) efter ett besök på fredagen.

”Superintressant, vi måste sluta att att kasta plast” sa klimatminister Isabella Lövin (MP) när hon på fredagen besökte Malmö och Sveriges första sorteringsrobot för blandat avfall.Bild: Lars Brundin
Det bullrar och slamrar i den 60 meter långa hallen på Carl F:s anläggning längst ut i Malmö hamn. Det blandade bygg- och industriavfallet grovsorteras innan exakta sensorer och artificiell intelligens sköter sorteringen av sten, trä, metall och hårdplast.
– Allt går att sortera, bara fantasin sätter gränser. Kan du känna igen ett ansikte på en flygplats med AI-teknik ska du kunna identifiera en plåtburk på ett band, säger Carl Fredrik Jönsson, barnbarnsbarn till grundaren av det 130-åriga familjeföretaget.
Carl F tar varje år emot 35 000 ton blandat avfall varje år, främst från byggindustrin. Målet är att 75 procent ska gå att återvinna.
Avfallsroboten är igång 18 timmar per dygn och de två armarna gör uppåt 4 000 plockningar i timmen. Och den blir bättre och bättre efterhand, då den är självlärande. Carl F har investerat arton miljoner kronor i sin robot, som är den åttonde i sitt slag i världen.
Nu vill företaget gå vidare och göra processen mera miljövänlig, bland annat genom satsning på vindkraft. Samtidigt ska företagets dieseldrivna lastare och krossar elektrifieras och för det får man ett statligt bidrag på en miljon kronor från projektet Klimatklivet.
Carl Fredrik Jönsson säger att eldrift är framtiden och att det finns stora vinster i att gå från diesel till el i processen.
– Jag har aldrig besökt något liknande, det är imponerande vad man kan sortera med AI-teknik, säger miljöpartiets språkrör Isabella Lövin efter ett besök på Carl F på fredagen.
Hon välkomnades av företagets vd Curt F Jönsson, vars farfar startade företaget 1888:
– Trots att Malmö är en grön stad är det första gången på 25 år vi har besök av en politiker, konstaterade han.
CARL F

Från transporter till återvinning

Grundades: 1888 av mjölnarsonen Nils Jönsson i Flackarp. Länge sköttes åkeriet med häst och vagn, sedan tog lastbilarna över.

Antal anställda: 70

Antal fordon: 50

Antal containrar: 4 500

Ägare: Familjen Jönsson 75 procent, Sysav 25 procent

Klimatminister Isabella Lövin (MP) visades runt på anläggningen av Carl Fredrik Jönsson.Bild: Lars Brundin
Gå till toppen