Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Wonder: Sockrat drama om mobbning

Owen Wilson, Jacob Tremblay och Julia Roberts i "Wonder". Filmen handlar om en pojke som fötts med missbildat ansikte, och därför bär en mask.Bild: Dale Robinette

Wonder

BIO. FAMILJEFILM. USA, 2018. Regi: Stephen Chbosky. Med: Jacob Tremblay, Owen Wilson, Julia Roberts, Izabela Vidovic. Barntillåten. Längd: 1.53.

Kanske kan det vara svårt att tänka sig en hjärtevärmare och feelgood-historia om mobbning. Men berättelsen om elvaårige New York-killen Auggie Pullmans första år i en skola med andra barn är precis det.
Auggie har fötts med en svår genetisk skada och ett missbildat ansikte. Efter åtskilliga operationer och undervisning i hemmet av mamman är det dags för honom att möta omvärlden, utan den rymdhjälm som han ditintills helst velat bära utanför hemmet.
Filmen bygger på en bästsäljande roman av R J Palacio om en pojke med det ovanliga Treachers Collins syndrom. Men det är knappast någon dokumentär skildring, snarare en väl tillrättalagd berättelse om hur alla kan göra fel och sedan inse sina misstag. ”Wonder” är ute i ett gott syfte och pläderar för tolerans och en förmåga att se bakom den lite annorlunda ytan. Auggie, utmärkt spelad av Jacob Tremblay, har lärt sig åtskilliga strategier för att klara både att bli uttittad och ständigt bli kallad "freak” och andra obehagligheter. Han äger en inre styrka som de flesta av klasskamraterna bara kan drömma om. Dessutom omges han av kärleksfulla föräldrar och en äldre syster, som inte oväntat har tvingats få stå tillbaka eftersom brodern tagit så mycket av familjens fokus. Men också hon, fint spelad av Izabela Vidovic, genomgår en kris och kommer lyckligt ut på andra sidan med pojkvän och allt.
Hela ”Wonder” andas välmening och tyngs av en överdriven pedagogik, där filmen måste förklara varför mobbarna och de övriga olyckliga beter sig som de gör. Det blir helt enkelt för mycket, för tydligt och för få dramatiska överraskningar.
Mandy Patinkin (Saul Berenson i tv-serien ”Homeland”) spelar skolans rektor. När han först dyker upp infinner sig en förhoppning om viss sälta men inte ens den infrias. Han blir mest en mysfarbror. Regissören Stephen Chbosky berättar drivet men utan något personligt tonfall.
Gå till toppen