Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Demokraterna släpper pm om Ryssutredning

Demokraterna i underrättelseutskottet i det amerikanska representanthuset har offentliggjort en promemoria om de pågående Rysslandsutredningarna. Där försvaras bland andra FBI mot kritik för partiskhet.

President Donald Trump. Arkivbild.Bild: Andrew Harnik/AP/TT
Dokumenten är ett svar på Republikanernas nyligen släppta pm, där högt uppsatta personer inom FBI och justitiedepartementet anklagas för partiskhet mot Trump i granskningarna av eventuellt samarbete mellan Donald Trumps kampanjstab och Ryssland.
I Demokraternas tio sidor tjocka svar sägs att det republikanska inlägget är ett "genomskinligt försök att underminera" FBI, justitiedepartementet och den särskilde Rysslandsutredaren Robert Mueller. Demokraterna beskyller även Republikanerna i utskottet för att ha undanhållit vissa uppgifter och för att ha förvanskat andra.
Demokraterna släpper en redigerad version av sitt pm, sedan president Donald Trump nyligen vägrade godkänna den första versionen. Nu ger presidenten klartecken, men med kritik.
"Medan Demokraternas promemoria försöker undergräva presidenten politiskt så stödjer presidenten att det släpps i öppenhetens intresse", heter det i Vita husets uttalande. Där anklagas Demokraterna också för att inte besvara de allvarliga frågor som ställs i Republikanernas pm.
Vita huset säger också att ingenting i Demokraternas pm motsäger Trumps försäkran om att varken han eller någon i hans kampanj samarbetade med ryska intressen.
Fakta

Motstridiga promemorior

Den 2 februari upphävde president Donald Trump hemligstämpeln för en promemoria som tagits fram av republikaner i underrättelseutskottet i representanthuset, en av den amerikanska kongressens kamrar. Demokraterna i kommittén motsatte sig ett offentliggörande.

Den federala polisen FBI och justitiedepartementet har motsatt sig att dokumentet ska göras tillgängligt för allmänheten. FBI har uttryckt djup oro över att materialet utelämnar viss fakta.

I dokumentet beskrivs hur högt uppsatta personer inom den federala polisen FBI och på justitiedepartementet ska ha agerat partiskt kring utredningen om eventuella samarbeten mellan Ryssland och Donald Trumps presidentvalskampanj 2016.

Både FBI och vice justitieminister Rod Rosenstein ska, enligt dokumentet, ha skrivit på ansökningar till en specialdomstol om avlyssning av Trumps kampanjrådgivare Carter Page. Uppgifterna som lades fram till domaren ska ha byggt på partiska underrättelser som påstås ha finansierats av Demokraterna.

Den 6 februari röstade underrättelseutskottet ja till att offentliggöra Demokraternas svar på Republikanernas pm.

Den 9 februari sade president Donald Trump nej till att offentliggöra Demokraternas pm "på grund av att promemorian innehåller flera hemligstämplade och särskilt känsliga passager".

Den 24 februari ger presidenten grönt ljus och Demokraternas omarbetade pm släpps. Där sägs bland annat att Republikanernas pm är missvisande och utelämnar viktiga fakta.

Gå till toppen