Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här gör eliten upp i thaiboxning: ”Den här lagandan hittar man ingen annanstans”

I ringen slogs de som värsta fiender, men i övriga delar av Pilängshallen i Lomma sprudlade gemenskapen under SM i thaiboxning.
– Den här lagandan hittar man ingen annanstans, säger thaiboxaren Emmy Wallin.

Pernilla Palm och Lina Bergly möttes i semifinalen av SM i thaiboxning.Bild: Patrik Renmark
Ena dagen riktade de slag och sparkar mot varandra, men dagen därpå knöt SM-debutanten Emmy Wallin sin temporära fiendes tygkrona inför hennes kommande match.
Trots att Emmy Wallin slogs ut under kvartsfinalen i SM, var hon på plats under semifinalerna för att heja fram sina konkurrenter.
– Den här lagandan hittar man ingen annanstans. Det är fint att man går in i det på så blodigt allvar och sedan efteråt är man vänner, säger hon och ger exempel på en match där en av de tävlande skadade sig och hans motståndare direkt var på plats för att hjälpa honom.
Emmy Wallin från Lomma SM-debuterade i helgen.Bild: Patrik Renmark
Läs också Voilà – faktan som får dig att briljera i thaiboxning
Helgens svenska mästerskap i thaiboxning är det första som har anordnats i Pilängshallen i Lomma. Under lördagseftermiddagen var närmare 500 personer på plats i publiken – vilket huvudarrangören Anders Åkesson från Frontier Muaythai beskriver som ”skitbra” – och runtomkring ringen var stämningen intensiv.
Smällar, rop och applåder avlöste varandra och i högtalarna spelades alltifrån hiphop med Grand Master Flash till traditionell thailändsk musik. Den sistnämnda är ett måste vid thaiboxningstävlingar, enligt order från svenska thaiboxningsförbundet, för att behålla grundfilosofin kring sporten.
Sanny Dahlbeck och Adel Ekwall var två av deltagarna i semifinalerna.Bild: Patrik Renmark
Läs också Thyni från Malmö laddad för nytt SM-guld
– Det är just det jag gillar med thaiboxning – det rituella. Även om det säkert har blivit mer västerländskt här finns grunden kvar. Det ger en bra känsla, säger åskådaren Mona Al Weswasi som var på plats i publiken tillsammans med Micke Rickman och dottern Luna.
Samma uppfattning delade Visnja Smolec. I femton års tid har hon följt sporten och är en drivande kraft i klubben Real fighter Lund.
Under lördagens tävling befann hon sig nära ringen för att supporta sina klubbmedlemmar.
– Den här känslan av att få komma framåt. Att utvecklas, se hur någon gör framsteg från att de har börjat. Det är det allra bästa med thaiboxning, säger hon.
Visnja Smolec är en drivande kraft i klubben Real fighter Lund. Under lördagen var hon på plats i Lomma för att heja på sina klubbmedlemmar.Bild: Patrik Renmark
SM-tävlingarna fortsätter under söndagen. Evenemanget är öppet för allmänheten och matcherna börjar klockan 12.
Det var stor publiknärvaro under helgens SM i thaiboxning. Huvudarrangören Anders Åkesson var mycket nöjd.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen