Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hyllade manusförfattaren tillbaka – i tre minuter

Edward af Sillén har flera gånger skrivit manus för Melodifestivalen. Ikväll är han tillbaka – men bara för ett nummer. Årets kritiserade program vill han inte uttala sig om.

Edward af Sillén regisserar dansbandet Rolandz bidrag "Fuldans".Bild: Fredrik Sandberg/TT
Dansbandet Rolandz bidrag i Melodifestivalen innehåller allt från utsvängda paljettbyxor och discokula till fuldans och pyroteknik. Regissören bakom showen är tävlingens tidigare manusförfattare, Edward af Sillén.
Han har flera omgångar av Melodifestivalen bakom sig, och tillsammans med kollegan Daniel Rehn skapade han bland annat manuset till succénumret "Love love peace peace" som framfördes av Petra Mede och Måns Zelmerlöw under Eurovision Song Contest 2016.
– Jag älskar show och i det här fallet jobbar jag med karaktären Roland, som också älskar show. Vi var tydliga med att vi ville göra ett nummer som har en enda ambition, och det är att göra folk glada, berättar han.
Roland Järverup är en fiktiv karaktär som spelas av komikern Robert Gustafsson. Han och af Sillén har tidigare arbetat ihop, bland annat i filmen "En underbar jävla jul" (2015).
– Så fort man hörde låten såg man ett stort shownummer framför sig och då visste vi att vi skulle vilja kliva in i Melodifestivalen i år. Jag älskar hela showen och eftersom att jag inte jobbar med Mello i år i övrigt, tänkte jag att jag i alla fall kan vara med i tre minuter. Vår ambition har varit att göra tre så händelserika, galna minuter som möjligt, säger af Sillén.
TT: Årets manus för Melodifestivalen har fått väldigt mycket kritik. Vad tycker du själv om det?
– Jag kommenterar inte kollegors arbete på det sättet. När man själv jobbar med saker som många människor tittar på tycker jag inte att det är kollegialt när andra kollegor går in och kommenterar det. Det är det tråkiga svaret på frågan. Men det är svårt att göra underhållning och jag tycker att David Lindgren är en fantastisk programledare.
Fakta

Startfältet ikväll

1. Emmi Christensson: "Icarus"

2. Elias Abbas: "Mitt paradis"

3. Felicia Olsson: "Break that chain"

4. Rolandz: "Fuldans"

5. Olivia Eliasson: "Never learn"

6. Felix Sandman: "Every single day"

7. Mariette: "For you"

Gå till toppen