Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så tar du bästa naturbilderna med mobilkameran

Hur gör man för att få liv och lyster i sina naturfoton? Och hur tar man bra bilder med mobilen?
Det handlade lördagens naturvandring i Skrylle om. Naturvägledaren Melvin Moon visade och tipsade.

Joanna och Matteus Edholm tar naturnära bilder i SkrylleBild: Patrik Renmark
– Vänd mobilen upp och ned, så att kameralinsen kommer nedåt, och kör ned den i bushen, uppmanade Melvin Moon.
Allt för att få mera spännande foton och riktiga närbilder.
Åhörarskaran var inte stor i den nypåkomna vinterkylan, endast sexårige Matteus Edholm från Dalby med mamma Joanna. Men intresset fanns där, Matteus satte sig på huk och fotograferade i enlighet med instruktionerna.
– Han brukar gå loss med min mobil och hans bilder och motiv blir ju annorlunda, eftersom han fotograferar från en lägre höjd, sa Joanna Edholm.
– Jag blev själv också intresserad av fotografi i sexårsåldern, förklarade Melvin Moon.
Vi hade vandrat genom Skrylleskogen, över en fårtom fårhage och in i ett nytt skogsparti. Här fanns spår av bökande vildsvin och många slags vegetation och miljöer att plåta.
Särskilt många djur dök inte upp, men Melvin Moon vet hur man komponerar sina bilder så att även stillsamma växter som stensöta blir intressantare på foto.
Guiden Melvin Moon visade hemligheterna bakom en bra naturbild för Joanna och Matteus Edholm.Bild: Patrik Renmark
Tips från Melvin Moon för bättre naturbilder med mobilen:
– För att ta roligare landskapsbilder, hitta andra vinklar än bara rakt på från ögonhöjd. Placera till exempel kameran på marknivå.
– Låt inte det du ska fokusera vara mitt i bilden, det blir platt och tråkigt, utan se i stället att det hamnar på ena sidan av fotot.
– För nya perspektiv, vänd på kameran och kör ned den i vegetationen, då kommer man som närmast. Jobba med förgrund, motiv och bakgrund och låt vissa delar vara suddiga.
– Om du ska ta en närbild på något, håll mobilen i marknivå, men vinkla upp den så att du får med himmel och bakgrund.
– Mönster är roligt att ha med. Om du ska fotografera ett barn som klättrar i träd, lägg då till exempel kottar i förgrunden av bilden, men oskarpa. Det ger mer liv.
– Att rama in sitt motiv kan bli fint. Om objektet ska vara i mitten kan man rama in det med träd, löv eller sina egna fötter, ifall man fotograferar något på marken.
– Solen ger liv och lyster åt en bild. Lek med med- och motljus så att du lär dig hur mobilkameran fungerar. Har du direkt motljus och vill ha mindre av det, lägg ett objekt framför kameran som skärmar av delar av solstrålarna.
– Om du fotograferar vatten eller is, undvik spegling. Vrid och vinkla då lite på mobilkameran.
"Se så bra det blir".Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen