Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Nattliga bilder bjuder in till mystiskt Österlen

Med självutlösande nattkamera har den brittiske fotografen Stephen Gill lyckats fånga en annorlunda bild av Österlen. Resultatet är en fotobok som låter naturen spela huvudrollen. Och så har han inspirerat Karl-Ove Knausgård att skriva ett helt litet prosaverk om Österlens ”hemliga” djurliv.

”Jag tog medvetet ett steg tillbaka och lät naturen spela en större roll”, säger fotografen Stephen Gill.Bild: Stephen Gill
För fyra år sedan flyttade Stephen Gill från London till lilla Glemmingebro utanför Ystad. Efter 25 år i miljonstaden var hans familj inte säker på om han skulle klara omställningen till livet på landet.
– Jag hade bott i städer hela mitt liv och blivit beroende av det livliga tempot i storstaden, säger han.
Men den brittiske fotografen kom snabbt till ro i det platta landskapet på Österlen. När han vände blicken mot djur- och växtlivet, kom insikten om att lugnet på landsbygden bara är en illusion.
– För blotta ögat ser det ut som att det inte händer något, men jag insåg snabbt att landskapet faktiskt sjuder av liv. Naturen är en parallell värld som är lika intensiv som livet i storstaden, säger han.
I över tre år har han arbetat med den här parallella världen. Vad som händer på natten, när människorna drar sig undan och djuren strövar fritt, väckte Stephen Gills nyfikenhet.
– Boken kretsar kring idén om att växt- och djurlivet rör sig i ett lika intensivt tempo som livet i staden. Det är en våldsamt tempo av liv och död.
Han har tagit hundratals bilder med statisk nattkamera som han placerat ut i naturen. Den knäpper bilder när något rör sig i omgivningen. Resultatet är samlat i fotoboken ”Night Processions”, utgivet på hans eget förlag ”Nobody books”.
Boken är en av fem nominerade till Stora fotobokspriset, som Sveriges fotografer delar ut varje år. Prissumman är 60 000 kronor.
– Jag blev överraskad och är såklart jätteglad, säger Stephen Gill.
Till ”Night Processions” släpper författaren Karl-Ove Knausgård prosaverket ”The world inside the world”. I förordet skriver han (fritt översatt): ”Världen vi ser i dessa bilder är en hemlig värld/När ljuset återvänder till landskapet, gömmer sig djuren och skogen blir åter igenkännbar; Tvärtom, mysteriet tätnar.”
De båda möttes på en nyårsfest för något år sedan. Efter det föddes idén om samarbetet. Stephen Gill anser att den norske succéförfattare har fångat hans idé perfekt.
– Jag är har fallenhet för det visuella, men har aldrig lärt mig behärska det skrivna ordet. Men han fångade verkligen känslan jag ville förmedla på ett oerhört vackert vis.
Svenska Fotoboksprisets vinnare 2018 tillkännages den 10 mars i Stockholm.
Gå till toppen