Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rörelsernas museum vill testa sin verksamhet på Bergsgatan

Satsningen på ett nationellt demokrati- och migrationsmuseum i Malmö börjar nu ta form i Malmö. Ett unikt räddningsarkiv är redan på väg att upprättas på Malmö stadsarkiv och i veckan fattas det beslut om att låta Rörelsernas museum få driva en provverksamhet i en klassisk restauranglokal på Bergsgatan.

Rörelsernas museum planeras dra igång sin försöksverksamhet på Bergsgatan i Bodonis tidigare lokaler.Bild: Jonas Gillberg
Ska Malmö få sitt första helt statliga museum i form av demokrati- och migrationsmuseet Rörelsernas museum? Den diskussionen har pågått i några år och våren 2017 lämnades det över en förstudie från Malmö stad till Kulturdepartementet. Den resulterade i att regeringen i höstas anslog ett bidrag fem miljoner kronor årligen för att fördjupa förstudien, men också starta en försöksverksamhet.
Nu är det klart var denna försöksverksamhet ska äga rum. På onsdagen kommer kulturnämnden i Malmö att fatta beslut om att hyra 1167 kvadratmeter stora lokaler i kvarteret Dimman på Bergsgatan. Det är tidningen Arbetets gamla personalmatsal Bodoni samt kontorslokalerna ovanför Malmö stadsarkiv som det handlar om.
I Bodonis tidigare lokaler kommer det att bedrivas öppen verksamhet i form av utställningar, programverksamhet, konferenser, barnverksamhet och föreläsningar. På andra våningen ska Rörelsernas museum och Stadsarkivet dela på kontorsutrymmet.
– Vi tycker att det är bra att börja i liten skala och inte ha ett stort hus från början. Det gör att vi kan ha en ödmjukhet i dialogen med alla intressenter som vi är i kontakt med. Dessutom ligger lokalen i ett intressant område mitt i vårt kulturstråk och det finns gott om konferenslokaler i huset, säger Fredrik Elg som är verksamhetsansvarig för Rörelsernas museum.
Planen är att dra igång försöksverksamheten den 1 oktober på Bergsgatan.
En idé som dök upp tidigt i arbetet med Rörelsernas museum var att skapa ett räddningsarkiv som ska vara en förvaringsplats för hotad information från hela världen och som har att göra med demokratifrågor och mänskliga rättigheter.
– Det kan röra sig om manuskript, foton, dokumentation eller bakgrundsinformation, säger Adam Hidestål, chef för Malmö stadsarkiv.
Redan i fjor startade Stadsarkivet och Rörelsernas Museum ett samarbetsprojekt där de tillsatte en projektledare, Emelie Wieslander, som ska dra igång räddningsarkivsverksamheten. Men ett räddningsarkiv kan inte vara en försöksverksamhet under en tillfällig organisation. Startar man den sortens arkivverksamhet så är det inte något man lättvindigt kan testa och sen lägga ner. Därför ligger nu räddningsarkivet under Malmö stadsarkiv som man säkert vet kommer att finnas kvar. Det framtida förhållandet mellan räddningsarkivet och Rörelsernas museum är något som ska utredas vidare. Hur ska räddningsarkivet organiseras den dag det finns ett fysiskt Rörelsernas museum på plats?
Just nu har Stadsarkivet kontakt med ett stort antal organisationer runtom i världen om att sätta igång det konkreta arbetet. I maj i år arrangerar Icorn (International Cities of Refuge Network) en konferens i Malmö under tre dagar. Där ska man då lägga fram ett slutgiltigt erbjudande till organisationerna.
– Vi hoppas att vi kan få de första leveranserna till räddningsarkivet efter sommaren, säger Adam Hidestål.
En del av materialet i räddningsarkivet kommer att vara helt hemligt då det kan vara farligt att ens berätta att materialet har förts bort och var det finns. Andra delar av materialet kommer att vara publikt och det kommer att arrangeras seminarier, utställningar och konferenser kring det.
Kommer Rörelsernas museums provverksamhetslokal att byggas samman med Malmö stadsarkiv?
– Vår förhoppning är att vi kan bygga ihop det fysiskt så att man inte behöver gå utomhus för att gå emellan, säger Adam Hidestål.
Vad betyder den här satsningen för Malmö stadsarkiv?
– Den är väldigt viktig. Den breddar vår kompetens och vårt ansvarsområde. Den kommer att bredda vårt material och vara viktigt och relevant för många nya Malmöbor. Så vi ser det som att vi breddar vårt stöd och service till Malmöborna, säger Adam Hidestål.
I höstas besökte kulturminister Alice Bah Kuhnke Malmö för att besöka tänkbara platser för ett framtida Rörelsernas museum. Då tittade hon mer konkret på Kockums gamla maskinhall i Varvsstaden och lite mer generellt på Nyhamnen. Dessutom har Folkets park nämnts i lokaliseringsstudien.
Kulturminister Alice Bah Kuhnke tillsammans med miljöpartisten Nils Karlsson och Varvsstadens Hanne Birk inne i Kockums gamla maskinhall i höstas.Bild: Moa Dahlin
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen