AnnonsBetalt samarbete

Så inreder du din bostad inför visningen

Idag erbjuder nästan alla stora mäklarföretag någon form av styling inför en försäljning av en bostad. Det har blivit en naturlig del av processen. Bjurfors Home var den första inhouse homestylingbyrån i Skåne och där arbetar idag fem stylister för att göra bostäderna som ska säljas mysigare, vackrare och mer hemtrevliga. Här ger de sina tips till hur du själv kan tänka inför en försäljning.

Isabell Andén inredningsstylist och Petra Jensen kreativ chef och stylist på Bjurfors Home ger sina tips om hur du själv kan styla din bostad inför visningen

Bild: Bjurfors / se360!

1. Våga vara orättvis

Ställ dig frågan- ”Vad är det allra bästa med denna bostad?” Lyft sedan fram det svaret när du inreder. Är det morgonsolen vid kökssoffan, så ska du maximera just den upplevelsen och framhäva den i både foto och på visning. Lägg krutet på att inreda och styla de rum som lyfter det unika med bostaden. Så länge det går en röd tråd genom hela bostaden så är det ok att vara lite mindre kreativ i några rum och låta de vara lite mer anonyma. Det är inte dessa rum som kommer sälja bostaden ändå.

Besök Bjurfors Pintrest för mer inspiration kring homestyling.

Bild: Bjurfors / se360!

2. Minimera färgerna

Starka färger tenderar att ta över intrycket av ett rum och tar uppmärksamheten från andra vackra detaljer, som snygga fönster eller golv. Det behöver inte vara i gråskala, utan arbeta med ljusa och lätta färger som ger en behaglig känsla utan att ta över.

Bild: Bjurfors / se360!

3. Flytta ut från väggen

De flesta svenska hem är möblerade längs väggarna med rader av saker och möbler. Våga lyfta fram möblerna en bit in i rummet, vänd på köksbordet som står med kortsidan mot fönstret och ställ ihop möbelgrupper vända mot varandra. Det ger ett luftigare och hemtrevligare intryck. Bostaden blir mer social och välkomnande.

Besök Bjurfors Pintrest för mer inspiration till vardagsrummet.

Bild: Bjurfors / se360!

4. Skippa symmetrin och gruppera istället

Väldigt många inreder med likadana lampor och krukor perfekt placerade med likadana avstånd i fönster och längs väggar. Tänk i stället i grupper av olika saker. Sätt ihop några krukor så de står tillsamman, bryt raden av möbler och gruppera dem som en social enhet och så vidare. Likaså kan köksbänken och matbordet få samma översyn. Raden av saker längs väggen på köksbänken kommer upplevas betydligt behagligare för ögat om de blir som öar med öppna ytor emellan. Dessa grupper gör att man på ett helt annat sätt ser både de fina sakerna och själva lägenheten eller huset. Man upplever bostaden mer öppen och inbjudande.

Bild: Bjurfors / se360!

5. Ta bort det personliga

Det säger sig nästan själv. Ingen vill känna att det är någon annan som bor där, spekulanterna vill kunna se sig själv i bostaden istället. Så bort med bröllopsfotot från sovrummet och barnens teckningar från kylskåpet. Ta också bort allt som har med eventuella husdjur att göra. Deras burar, leksaker och matskålar är sällan vackra och kan dessutom ge en lukt som många inte gillar.

Besök Bjurfors Pintrest för mer inspiration till sovrummet.

6. Skippa fruktfatet

För några år sedan stod det dignande fruktfat i var och varannan lägenhet som såldes, därefter var det vinglas och biscotti på var och vartannat foto. Visst kan det ge en känsla av hemtrevlighet på foto, men det ser bara märkligt ut på en visning. Satsa istället på att ställa fram några goda oljor och örter i köket. Kanske en snygg kokbok. Det ger en känsla av matglädje och känns fräscht. I badrummet kan en grön växt ge intryck av friskhet och renlighet och i vardagsrummet kan några snittblommor lyfta helhetskänslan.

Besök Bjurfors Pintrest för mer inspiration till köket.

Bild: Bjurfors / se360!

7. Tänk på första intrycket

Hallen är viktig för att spekulanten ska få en bra första känsla. Rensa bort så mycket som möjligt för att öka intrycket av rymlighet. Men behåll en eller ett par jackor och skor så det inte ser ödsligt eller tomt ut. En blomma på ett väl valt ställe är också inbjudande och välkomnande och skapar en bra känsla inför den fortsatta titten på bostaden.

Besök Bjurfors Pintrest för mer inspiration till entrén.

8. Trolla med detaljerna

Små detaljer kan göra stora underverk. Byta handdukar och en snygg tvål på toaletten kan lyfta ett annars ganska intetsägande rum. Tänk på hur hotellen gör för att du ska få känslan av att vara först på plats, även om det bott flera hundra gäster i rummet innan. Belysningen gör också sitt till. Ett kallt ljus visar visserligen alla detaljer, men ger ingen hemtrevlig känsla, medan för lite ljus ger upplevelsen av en trång och instängd bostad. Försök få till ett varmt ljus som lyfter de bästa delarna av bostaden.

Besök Bjurfors Pintrest för mer inspiration till detaljer.

9. Utnyttja alla sinnen

Naturligtvis är synen det sinne som vi främst använder då vi tittar på en bostad vi ska köpa. Men vi tar också intryck av de andra sinnena.

Lukten är det mest påtagliga och där handlar det om att skapa en så neutral känsla som möjligt. Vädra ut rejält för att få in frisk luft. Och tillsätt inga dofter; parfymer, liljor eller rökelser är inget som lyfter intrycket även om de i sig kan dofta gott.

Bild: Bjurfors / se360!

Med trevlig musik på visningen blir spekulanterna bekväma att prata med varandra och känslan av att faktiskt komma till ett hem blir större. Kombinerar du detta med att bjuda på något att dricka och tugga på kan det bli som ett enklare cocktailparty där spekulanterna blir som gäster och gärna stannar kvar ett litet tag extra. Det kräver såklart sitt hus eller sin lägenhet. Det är svårt att uppnå den känslan naturligt i en liten sliten etta. Men är förutsättningarna de rätta kan det vara pricken över i:et.

Fakta

Bjurfors Home

Bjurfors Home bildades 2015 då efterfrågan på styling började öka. Då var Bjurfors ensamma om att erbjuda styling som en del av en försäljning. Idag ingår det i priset att en stylist optimerar bostaden, utifrån de möbler och detaljer som finns, samt konsultation om hur säljaren själv kan förbättra förutsättningarna.

Det går också att boka en helstyling där Bjurfors Home möblerar huset helt och hållet, utifrån en stil och ett tema som bäst passar den tilltänkta målgruppen och utifrån de faktiska förutsättningar som finns i form av läge, standard och skick.

Bjurfors Homes tjänster bokar du genom din Bjurfors-mäklare eller direkt via Bjurfors Homes hemsida.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan